Polojasno
12°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Chorôb ubúda! Ale nie vďaka očkovaniu
Zdielať na

Chorôb ubúda! Ale nie vďaka očkovaniu

Počet mnohých chorôb na Slovensku klesá, dokonca niektoré úplne vymizli. Tieto slová v pondelok prezentoval Úrad verejného zdravotníctva, ktorý vychádzal z posledných štatistík. Podľa Iniciatívy pre uvedomenie si rizík očkovania - práve kvôli vakcínam vznikajú nové choroby.

Kvôli vakcínam vznikajú nové choroby

Až 10 chorôb je u nás na ústupe. Ide napríklad o záškrt, osýpky, tetanus či čierny kašeľ. "Dve tretiny ochorení sa neobjavili ani v ambulanciách a ani v nemocnici," informoval primár infekčného oddelenia Vladimír Rolný. Napriek pozitívnym číslam netreba prevenciu - najmä v zahraničí - podceňovať. "Tú zaočkovanosť treba držať na vysokej úrovni," dodal vedúci Odboru epidemiológie ÚVZ Ján Mikas.

Očkovanie nestojí za nižším výskytom chorôb, pretože taký istý počet majú aj v krajinách, kde nie je očkovanie povinné, napríklad vo Veľkej Británii či Nemecku. "Kvôli vakcínam vznikajú nové choroby a nedá sa pripísať zánik niektorých chorôb vakcinácii," povedala predsedníčka OZ-riziká očkovania Iva Vranská Rojková.

Zmena spôsobu života

Za ústupom chorôb podľa Vranskej nie sú vakcíny, ale zmena spôsobu života ľudí, o čom hovorí aj fakt, že ich počet začal klesať ešte pred ich zavedením. Niektoré choroby, proti ktorým sa očkuje a ktoré ešte úplne nevymizli, sa objavujú aj u detí, ktoré sú očkované," dodala Vranská Rojková.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články