Skoro jasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Chrípka je tu. Ovplyvňuje ju extrémne počasie
Zdielať na

Chrípka je tu. Ovplyvňuje ju extrémne počasie

I napriek peknému počasiu, odborníci už na Slovensku zachytili chrípkový vírus. Podľa virológov sa zatiaľ nejakej veľkej jesennej pandémie obávať nemusíme. NO zároveň to neznamená, že si nás chrípkový vírus v týchto dňoch predsa len nenájde.

Napriek peknému počasiu zostalo v posledných dňoch viac ako 2 500 ľudí doma s chrípkou. "Chorobnosť na chrípku a chrípke podobné ochorenia stúpla oproti minulému týždňu o 57 percent," uviedla hovorkyňa Úradu verejného zdravia Lenka Skalická.

Chrípka miluje studené počasie

Chrípka je teda opäť tu. Chrípka miluje studené počasie. Keďže má byť teplá jeseň, epidémia zrejme príde až po ochladení. No vzhľadom na denné niekoľkostupňové výkyvy počasia, treba byť na pozore aj teraz. A to najmä v ranných hodinách. "V takom veľmi studenom autobuse sa môžete infikovať," tvrdí virológ Gustáv Russ.

Najlepšia ochrana je očkovanie

Najlepšou ochranou proti chrípke je očkovanie. No a práve teraz je tá správna chvíľa. "Proti chrípke sa treba dať zaočkovať pre tým, než chrípka má mať sezónu. teda v októbri a novembri," uviedla pediatrička Katarína Šimovičová. Slováci však o očkovanie nejavia príliš veľký záujem. V minulom roku sa nechalo zaočkovať iba 8% ľudí.

Svetová zdravotnícka organizácia WHO odporúča. aby bolo zaočkovaných 30% populácie a až 70% starších ľudí. Jediné, na čo si musíte dať pozor je, aby ste v čase očkovania neboli chorí.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO

ISIFA

Súvisiace články