Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Vírus nakazil už 10 000 ľudí. Maskuje sa ako chrípka, no napáda pľúca
Zdielať na

Vírus nakazil už 10 000 ľudí. Maskuje sa ako chrípka, no napáda pľúca

V známom Yosemitskom národnom parku sa objavil nebezpečný hantavírus. Táto zriedkavá nákaza pripraví o život každého tretieho nakazeného. V ohrození je teraz až desať tisíc návštevníkov. Všetci tí, ktorí prišli do náhodného parku v posledných týždňoch.

Vdýchli výkaly hlodavcov

"Od desiateho júna tu prespalo okolo 10 000 ľudí. Symptómy sa u nich môžu prejaviť do šiestich týždňov," tvrdí správca Scott Gediman. Epicentrom nákazy sa ukázala byť vyhľadávaná časť Curry Village. Turisti sa v ňom nakazili pri spaní v chatkách. Vdýchli rozprášené výkaly nakazených hlodavcov, ktorí sa usídlili medzi dvojitou stenou.  

Bolesti hlavy, horúčka, kašeľ. To sú príznaky, ktoré hantavírus prezradia ako prvé. Mnohí si ich však spletú s chrípkou, a tak sa choroba rozvinie do vážnejšieho štádia, keď napáda pľúca. Zriedkavo sa vyskytujúcej nákaze už podľahli dvaja ľudia. Štyria sú vo vážnom stave. 

Z človeka na človeka sa neprenáša

"Je dôležité chorobu diagnostikovať včas. Čím skôr o nej vieme, tým väčšie šance človek má na úspešné vyliečenie," tvrdí virológ Charles Chiu. Park zalarmovalo Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb. Vedenie parku už kontaktovalo 3000 skupín, ktoré v chatkách prespali. Oblasť uzatvorili a miesto dezinfikujú. Dobrou správou je, že prenos z človeka na človeka medicína zatiaľ nepozná.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy