Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Liečivý cesnak. Je vraj dobrý aj na kožné problémy
Zdielať na
Zaujímavosti

Liečivý cesnak. Je vraj dobrý aj na kožné problémy

Zdá sa, že cesnak je liekom na všetko! Okrem toho, že v chrípkovom období likviduje baktérie a vírusy, môže pomôcť aj v lete. Je vraj najlepším prírodným liečivom na niektoré kožné problémy.

"Na vyrážky a ekzémy je dobrý cesnak,"tvrdia babky-bylinkárky. A aj niektorí jojkári. "Raz som bola strašne poštípaná od komára. A to až tak, že sa mi vytvorili také pľuzgieriky, také kopčeky. Mama mi poradila cesnak a bola som prekvapená tým, ako to zabralo," opisuje svoju pozitívnu skúsenosť moderátorka a redaktorka TV JOJ Petra Poláčiková.

Lekár: cesnak len na hrubú kožu

Kožný lekár však tomuto spôsobu liečby zapálenej pokožky nie je naklonený. Na druhej strane ale sám cesnak pri liečbe pacientov využíva. Dermatovenerológ Ján Haid: "Keď má bradavicu na päte, tak si odreže tenučký plátok cesnaku a prilepí na tú bradavicu a ono to vyleptá tú bradavicu von."

Potierať si cesnakom tenkú kožu – ako napríklad ekzémy, to zásadne odmieta! "Keď to potriete, takú tú tenšiu kožu niekde, nie na stupaji, no tak potom tam spravíte dieru a bude tam mať ten pacient defekt." Ale nemusí to platiť vždy! Petra Poláčiková: "Mala som kamarátku, ktorá mala ekzém a nič jej nepomohlo, žiadne mastičky, až potom cesnak. Hotový zázrak!"

Vždy sa radšej poraďte s lekárom

Dermatovenerológ Ján Haid: "Môže to byť náhoda, že jej to zabralo. Niektoré ekzémy sú vyvolané mikróbmi a cesnak aj cibuľa obsahujú látky, ktoré spôsobujú odumieranie mikroorganizmov." Človek je individuálny tvor a na každého zaberá niečo iné! To, čo jednému pomôže, druhému uškodí. Bez porady s lekárom preto radšej neskúšajte nič!

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

cesnak_kopa

isifa

Zdielať na

Súvisiace články