Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
10 rád, ako vyženiete chrípku z tela
Zdielať na

10 rád, ako vyženiete chrípku z tela

Chrípková sezóna sa už začala, epidémia sa nezadržateľne blíži. A takmer vo všetkých krajoch už teraz narástol počet nakazených chrípkou. Aj keď vrchol chrípkovej sezóny nás čaká až po Vianociach, prognózy o počasí na budúci týždeň do nás optimizmus príliš nevlievajú. Zima a chlad totiž napomáhajú rýchlemu šíreniu chorôb. Ako im teda predísť? Tu sú rady!

Každý z vás vie, že prechodená chrípka, odignorovaná angína alebo len malé prechladnutie sa dokáže nášmu telu poriadne vypomstiť. Niekedy to končí zápalom priedušiek, pľúc a pobytom v nemocnici. Preto sa radšej ihneď začnite liečiť a dbajte na neustále posilňovanie imunity. Čo však robiť, ak sa blíži chrípková sezóna? Ako zabrániť ochoreniu, zmierniť jeho príznaky a čo robiť, ak prepukne naplno?

1. Vyhýbajte sa miestam, kde sa pohybuje veľké množstvo ľudí

Napríklad kino, vlak či MHD. Ak to inak nejde, skúste aspoň vyvetrať. Po príchode do práce a domov si nezabudnite poriadne umyť ruky. Umývanie rúk zabráni až 60 percentám prípadov ochorenia.

2. Ležať, potiť sa a vetrať!

Keď cítite, že na vás predsa len niečo "leze", najlepšie je ostať aspoň jeden, dva dni doma a vyležať to, vypotiť sa. Nezabudnite prijímať veľké množstvo tekutín a nezaťažujte organizmus ťažkými jedlami. Opäť nezabudnite pravidelne vetrať.

3. Očkovanie proti chrípke?

Slovenskí hygienici a lekári odporúčajú dať sa proti chrípke zaočkovať. Názory sa však rôznia - niektorých sa chrípka ani nedotkne, iným ani očkovanie nepomôže.

4. Recepty starých mám vždy pomohli

Skúste to s cibuľou s medom alebo cukrom. Buď si vytvoríte čaj z cibule a pridáte med, alebo si cibuľu nakrájajte nadrobno, polejte medom alebo posypte cukrom, nechajte roztopiť na niečom teplom, aby cibuľa pustila do medu či cukru šťavu. Kávová lyžička s touto šťavou ráno a večer by mali pomôcť vášmu organizmu. Staré mamy tiež radia jesť chlieb s bravčovou masťou a cibuľou.

5. Pite veľa čajov z byliniek

Ich vhodnou kombináciou si posilníte imunitný systém. Echinacea, slez, lipa a materina dúška sú len štyri z nich, ale dosť účinné a s protizápalovými účinkami. Kamilky majú zase dezinfekčné účinky. Kombinujte s cukrom alebo s medom. Pozor ale, niektoré liečiteľky neodporúčajú med pridávať do horúceho čaju. Vyčkajte radšej, kým trocha vychladne.

6. Čarovná mäta a zázvor

Upokojujúci účinok má okrem kamilkového aj mätový čaj. Okrem toho znižuje teplotu. Výborný je tiež zázvorový čaj - pite aspoň tri šálky denne.

7. Zázrak menom cesnak

Imunitu si posilníte aj cesnakom. Stačí nadrobno nakrájať dva strúčiky dvakrát alebo trikrát denne, vložte na lyžičku a vždy po jedle zapite vodou.

8. Nasaďte si zinok

Niektorí tvrdia, že je dokonca dôležitejší ako vitamín C. V oboch prípadoch treba ale dbať na dávkovanie. Príliš veľa dobrého škodí. Vitamín C je tiež výborný antioxidant. Zneškodňuje voľné radikály, ktoré sa do organizmu dostávajú, zvyšuje imunitu a odstraňuje odpadové produkty. Nájdete ho v šípkach a citrónoch.

9. Pozor na voľnopredajné lieky

Samozrejme môžete zmierniť kašeľ alebo znížiť horúčku aj voľnopredajnými liekmi. Pozor ale na ich kombináciu a dávkovanie. Niektoré dokážu poriadne zaťažiť pečeň.

10. Aj hora musí občas k Mohamedovi...

Ak nič z toho nefunguje alebo ste príznaky začali liečiť príliš neskoro, bežte radšej okamžite k lekárovi. Ak ste rizikovým pacientom, to znamená, že máte problémy so srdcom alebo ste cukrovkár, k lekárovi radšej zamierte okamžite. Vitamínmi sa však "dopujte" stále, čiže - celoročne.

ISIFA

Súvisiace články