Skoro jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Očkovanie detí a autizmus: vedci už vedia, či spolu súvisia
Zdielať na

Očkovanie detí a autizmus: vedci už vedia, či spolu súvisia

SYDNEY / Vakcína a autizmus nemajú nič spoločné. Dokázali to vedci na univerzite v Sydney. Svoje tvrdenie podložili veľkým množstvom dát. Rodičom na celom svete padol kameň zo srdca.

To, že vakcína nesúvisí s autizmom potvrdilo desať medzinárodných výskumov, ktoré boli robené na viac ako milión deťoch. Porovnávali vakcináciu proti osýpkam, mumpsu, rubeole, záškrtu, tetanu a čiernemu kašľu. "Analyzovali sme dáta a ukázalo sa, že tam nie je súvis," povedal profesor medicíny Guy Eslick.

K výskumu ho inšpirovali dokumentárne filmy, ktoré dávali do súvisu vakcíny a autizmus. "Začal som sa tým zaoberať a zistil som, že nikto na svete to nedal do súvisu. Bolo na čase niečo spraviť a tak som zorganizoval tím vedcov," povedal pre news.com.au Eslick.

Téma vakcíny a autizmu je medzi rodičmi veľmi častá. "Bol som príjemne prekvapený, že vakcína a autizmus nemajú spolu nič spoločné," hovorí Eslick. "Je to dôležitý objav. Ide o životy detí. Dúfam, že to zmení myslenie niektorých rodičov, ktorí sa báli autizmu," dodal Eslick.

2 592 rodičov odmietlo očkovanie

Spor o očkovaní na Slovensku zašiel tak ďaleko, že sa ním bude zaoberať ústavný súd. "Či orgány trestnej moci nezasahujú do práv rodičov na ochranu života a práv zdravia svojich " uviedol advokát Juraj Bizoň.

Rodičov, ktorí odmietnu svoje deti zaočkovať, lekár nahlási na Úrad verejného zdravotníctva a ten im môže dať pokutu až 331 eur. V mnohých prípadoch rodičia odmietajú zaplatiť. Odvolávajú sa na súdoch a žiadajú zrušenie pokuty. Pre očkovanie rastie počet súdnych sporov. "Zaevidovali sme počty odmietnutí v sume cca 18 tisíc eur ," uviedla hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Lenka Skalická.

Rodičov, ktorí odmietajú očkovanie detí pribúda. "Od 1. septembra 2012 do 31. augusta 2013 sme zaevidovali 2 595 odmietnutí povinného očkovania," uviedla Skalická. VIAC TU. 

Po očkovaní cukrovka

Adrianke (3) diagnostikovali cukrovku iba dva dni po povinnom očkovaní. Rodičia sú preto presvedčení, že ochorenie u nej spustila práve vakcína. Matka dievčatka už oslovila právnika a je pripravená podať trestné oznámenie.

Stále sa ozývajú rodičia, ktorí tvrdia, že ich deti mali vážne zdravotné problémy. Niektorí poslanci, ktorí návrh zrejme nepodporia argumentujú tým, že je veľmi ťažké dokázať priamu súvislosť medzi očkovaním a následnými zdravotnými problémami. VIAC TU. 

Súvisiace články