Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Povinné očkovanie prerokujú v parlamente
Zdielať na

Povinné očkovanie prerokujú v parlamente

BRATISLAVA / Po piatich rokoch sa do parlamentu dostáva diskusia o povinnom očkovaní. Presnejšie o tom, či môže alebo nemôže spôsobiť aj vážne následky. Poslanci budú hovoriť aj o odškodňovaní v prípade trvalých následkov.

Po očkovaní cukrovka

Adrianke (3) diagnostikovali cukrovku iba dva dni po povinnom očkovaní. Rodičia sú preto presvedčení, že ochorenie u nej spustila práve vakcína. Matka dievčatka už oslovila právnika a je pripravená podať trestné oznámenie.

Stále sa ozývajú rodičia, ktorí tvrdia, že ich deti mali vážne zdravotné problémy. Niektorí poslanci, ktorí návrh zrejme nepodporia argumentujú tým, že je veľmi ťažké dokázať priamu súvislosť medzi očkovaním a následnými zdravotnými problémami.

Raši: O odškodnení môže rozhodnúť len súd

"Doteraz bolo finančné bremeno na vypracovanie posudku na občanovi, teraz sa presúva na Úrad verejného zdravotníctva," uviedol bývalý minister zdravotníctva Ivan Uhliarik.

"Pokiaľ sa dokáže prípad a súvislosť medzi očkovaním a postihnutím dieťatka, tak by to odškodnenie malo byť. O tom môže rozhodnúť iba súd," tvrdí exminister zdravotníctva Richard Raši.

Rodičia odmietajú deti očkovať

Rodičov, ktorí odmietajú očkovanie detí, pribúda. "Od 1. septembra 2012 do 31. augusta 2013 sme zaevidovali 2 595 odmietnutí povinného očkovania," uviedla hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Lenka Skalická.

Rodičov, ktorí odmietnu deti zaočkovať, lekár nahlási na Úrad verejného zdravotníctva a ten im môže dať pokutu až 331 eur. V mnohých prípadoch odmietajú zaplatiť.

Odvolávajú sa na súd a žiadajú zrušenie pokuty. Pre očkovanie rastie počet súdnych sporov. "Zaevidovali sme počty odmietnutí v sume cca 18 000 eur," dodala Skalická. VIAC TU. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy