Oblačno
14°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Dodržiavame očkovací kalendár? Mali by sme
Zdielať na

Dodržiavame očkovací kalendár? Mali by sme

BRATISLAVA / Pokiaľ ide o deti, tak rodičia na očkovanie väčšinou nezabúdajú. Na seba však myslia už pomenej. Niektoré očkovania sú pritom povinné aj v dospelosti. A mnohí o tom nemáme ani potuchy. Koľko povinných návštev u lekára nás počas života čaká?

Srdce pre deti. Najväčší charitatívny projekt 20. 12. o 20:20 na JOJ

Tri dávky

Záškrt, tetanus, čierny kašeľ, detská obrna, vírusová hepatitída typu B, hemofílne invazívne nákazy a pneumokokové invazívne ochorenia . Proti týmto chorobám nás prvýkrát očkujú v troch mesiacoch.

"Základné očkovanie sa vykonáva tromi dávkami hexavalentnej očkovacej látky v 3., 5. a v 11. mesiaci života dieťaťa, pričom prvá dávka sa podá najskôr v prvom dni desiateho týždňa života," informuje detská lekárka Marta Špániková.

V dospelosti až v tridsiatke

Keď má dieťa 15 mesiacov tak ho lekár zaočkuje proti osýpkam, mumpsu a ružienke. V dospelosti nás čaká najbližšie povinné očkovanie až v tridsiatke. A to proti záškrtu a tetanu.

Pokračuje sa potom každých 15 rokov. Aby sme si aj podľa okrúhleho veku zapamätali kedy je na očkovanie správny čas. Na očkovanie by si nás mal podľa zákona aj v dospelosti pozývať lekár. "Robím to v rámci preventívnej prehliadky. Pozriem, či netreba aj zaočkovať," hovorí praktický lekár Peter Lipták. 

Povinne však nemusia chodiť 13-ročné deti od roku 2010 na očkovanie proti tuberkulóze. Minulý rok bolo toto očkovanie zrušené aj u novorodencov.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK!

Súvisiace články