Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Osadníci budú zdraví a budú pracovať, nádejá sa vláda
Zdielať na

Osadníci budú zdraví a budú pracovať, nádejá sa vláda

BRATISLAVA / Zdravotný stav ľudí v rómskych osadách by sa mal zlepšiť. Zároveň vzrastie aj zamestnanosť samotných obyvateľov osád. Vyškolení zdravotní asistenti budú totiž viesť obyvateľov k tomu, čo robiť aby boli zdravší. Tiež budú komunikovať s miestnymi lekármi a nemocnicou.

Srdce pre deti. Najväčší charitatívny projekt 20. 12. o 20:20 na JOJ

Zdravotní asistenti v osadách

Ružena (43) žije na Luniku IX a od októbra tohto roka je už zamestnaná. Ako zdravotný asistent. "Mali sme prípad, kedy bol jeden z nich veľmi chorý, šíril nákazlivú chorobu a my sme prišli, zabúchali na dvere a povedali, že musí isť k doktorovi," opisuje zdravotná asistentka Ružena.

A takto by mal postupovať každý už vyškolený zdravotný asistent. "Je to celoslovenský projekt a budeme ho rozširovať. zdravotným asistentom môže byť každý z obyvateľov osady ktorý prejde školením," hovorí koordinátorka projektu Mária Nazarejová. "Je to akoby predĺžená ruka lekára, kde mu pomáha s preočkovaním obyvateľov. Tiež pomáha pri odhalení šírenia epidémie," uviedla prezidentka Asociácie pre kultúru, vzdelávanie a komunikáciu Ľubomíra Slušná - Franz.

Miestni lekári jednoducho komunikujú so zdravotnými asistentmi, a zdravotní asistenti vysvetlia, poučia, naučia a v prípade nutnosti či šírenia nákazy za asistencie polície prinútia dotyčného sa liečiť.

Terénni pracovníci si sľubujú krok vpred

Skúsení terénni pracovníci si od tohto projektu sľubujú, čo sa zdravotného stavu rómov v osadách týka, krok vpred. "Tí, ktorí ovládajú jazyk, rozumejú ich kultúre im budú najlepšie vedieť pomôcť a tí ich zase, pretože sú jedným z nich, budú rešpektovať," dodáva Ľubomíra Slušná - Franz.

Zdravotní asistenti majú prácu istú minimálne na tri roky, na ich platy vo výške minimálnej mzdy prispieva aj ministerstvo financií. "Sú to správne investované peniaze. 50 percent pôjde na ich platy, 20 percent na školenie a 10 percent na zakúpenie pomôcok. V podstate to vychádza len jedno euro na každého obyvateľa rómskej osady," uviedol poradca ministra vnútra pre rómsku reformu a poradca ministra financií Anton Marciničin. 

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!

Súvisiace články