Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Osadníci z Letanoviec už nerúbu v raji, našli si nový rajón
Zdielať na

Osadníci z Letanoviec už nerúbu v raji, našli si nový rajón

LETANOVCE / Letanovskí osadníci si pri sťahovaní zo starej osady do novej brali so sebou svoje drevené koliby. Dušovali sa, že drevo z nich im vystačí na celú zimu. No iba pár dní sa teplota na Spiši pohybuje pod nulou a už opäť drancujú les. Veľké sťahovanie osady však malo aj jednú výhodu.

Desaťtisícové škody ročne

Kým osadníci žili v Letanovciach, ich najbližší zdroj dreva bol Slovenský raj. Ochranári tu hovorili o desaťtisícových škodách ročne. Osadníci kradli drevo z Letanovského mlyna. "Osada ležala na hranici národnej prírodnej rezervácie prielom Hornádu. Škody pohybovali rádovo v desiatkach tisícoch eur ročne. Za tú dlhú existenciu osady sa to nedá ani spočítať," hovorí riaditeľ Správy Národného parku Slovenský raj Tomáš Dražil.

Drevo si vyberali z najvyššieho 5. stupňa ochrany prírody. Pre tento stupeň je ťaženie dreva z prielomu Hornádu nemysliteľné. V lese aj teraz vidno stopy po drevorubačoch z osady. "To územie je ponechané na prirodzený vývoj, čiže bezzásahový režim. To znamená, že vlastník lesa tam nemôže rúbať no a napriek tomu tam dochádzalo k nelegálnym výrubom," hovorí Dražil.

Našli si nový les

Obyvatelia Letanoviec sa však svojho športu v podobe nelegálneho výrubu nevzdali. Teraz už ale nepáchajú obrovské spoločenské škody. Po presťahovaní si však osadníci našli drevo z lesa v blízkosti ich osady. Ten už nepatrí do zvýšeného ochranného stupňa.

Keď idú do lesa osadníci, okamžitý nástup majú aj policajti. Po prvých dňoch už majú na stoloch niekoľko prípadov. Tie sa týkajú aj výrubu v okolí novej letanovskej osady - Strelníky. "V uplynulých dňoch sme objasnili 8 takýchto prípadov. Všetky tieto prípady polícia objasňuje ako priestupky proti majetku," uviedol hovorca KR PZ Košice Alexander Szabó.

Osadníci z Letanoviec (okr. Spišská Nová Ves) sa z osady odsťahovali po takmer desiatich rokoch. Ich kroky viedli do nových priestorov v lokalite Strelník. FOTOGALÉRIU NÁJDETE TU. 

Téme sa venuje reportér Matúš Gavlák. INFORMÁCIE ONLINE TU.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy