Jasno
14°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Pozrite sa, čo za sebou nechali osadníci v Letanovciach
Zdielať na

Pozrite sa, čo za sebou nechali osadníci v Letanovciach

LETANOVCE / Po odsťahovaní obyvateľov osady Letanovský mlyn zostalo v prírode nechutné smetisko. Prielom Hornádu v ktorého blízkosti Letanovská osada stála, patrí do 5. stupňa ochrany prírody. Nové smetisko preto leží v žalúdku ochranárom prírody. A neurobí nám reklamu ani u zahraničných turistov.

Osadníci berú z Letanovského mlyna drevo

Letanovský mlyn v Slovenskom raji sa zmenil na smetisko. Na zemi sa povaľujú napríklad rozbité hračky, stavebný materiál, ale aj použité detské plienky. Bývali obyvatelia však aj berú, čo sa ešte dá.

Osadníci berú prevažne drevo. Ostatný neporiadok osadníkov nezaujíma. Zbaviť sa nepríjemného smetiska zostalo na krku obce Letanovce. "S týmto problémom sa budeme musieť popasovať, pomôcť podľa zákona by mali aj Spišské Tomášovce," vraví starosta Letanoviec Michal Urban. 

"Obec Spišské Tomášovce má dosť veľké finančné problémy. Skôr by som navrhovala, aby aktivační z oboch dedín boli nápomocní," hovorí starosta Spišských Tomášoviec Zuzana Nebusová.

Treba vyviezť asi 20 veľkokapacitných kontajnerov

Starostia z oboch obcí sa zhodujú, že to treba čo najskôr vyriešiť. Najlepšie by to vraj bolo ešte dovtedy, kým nenapadne prvý sneh. Toto miesto by potom nemalo byť ani náznak po osade.

Starostku zo Spišských Tomášoviec však mrzí, že neporiadok po sebe nepoupratovali osadníci ešte pred sťahovaním. Hrubým odhadom by sa zo starej osady malo vyviezť viac ako 20 veľkokapacitných kontajnerov odpadu.

Hraničný termín starostom ochranári vytýčili do konca kalendárneho roka. Starostu Letanoviec mrzí, že do nájomných zmlúv s osadníkmi nežiadali aj podmienku, aby si obyvatelia starú osadu po sebe poupratovali.

Téme sa venuje reportér Matúš Gavlák. INFORMÁCIE ONLINE TU.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy