Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Nemorálne či správne? Budú bezplatné sterilizácie žien
Zdielať na

Nemorálne či správne? Budú bezplatné sterilizácie žien

BRATISLAVA / Budú alebo nebudú bezplatné sterilizácie žien? Po nedávnych šokujúcich pôrodoch v rómskych osadách táto otázka v parlamente rezonuje opäť. Návrh liberálov však viacerí poslanci považujú za nemorálny.

Dovoliť si to nemôže každý

Liberáli sa už dlhšie snažia svojich poslaneckých kolegov presvedčiť o tom, že treba zaviesť bezplatné sterilizácie viacdetných párov. Zákrok by sa teda plne uhrádzal z verejného zdravotného poistenia.

"Problém je, že si ich môžu dovoliť iba tí, ktorí na to majú, ale čo s tými ostatnými ženami?  Deti sa nám nerodia iba do chudoby a do osád, ale čo je horšie, niektoré končia v latrínach," hovorí predkladateľka návrhu Nicholsonová.

Ženám treba pomôcť

Policajti našli začiatkom októbra telíčko novorodenca v latríne v obci Šarovce. Pohodila ho tam jeho matka, ktorú k tomu mala dohnať zlá finančná situácia. Bolo to jej šieste dieťa. PREČÍTAJTE SI TU.

Iba niekoľko dní po tom sa niečo podobné stalo v osade v Nižnom Slavkove. Matka porodila svoje štvrté dieťa do latríny a nechala ho tam. VIAC TU.

Sterilizácia stojí 300 až 500 eur. Tú by mal štát preplatiť osobám s viac ako štyrmi deťmi alebo viac ako 35-ročným osobám s minimálne tromi deťmi. "Žena, ktorá ma doma muža alkoholika a na krku 5 detí, mali by sme im pomôcť. Aby nerodili deti do záchodu," myslí si poslankyňa Magdaléna Vášáryová.

Je to nemorálne

Zatiaľ to však nevyzerá tak, že by mal návrh podporu. Viacerí poslanci ho označili za nemorálny. "Pozrite sa... dnes je finančná situácia u ženy nejaká, o päť rokov môže byť iná. Tento krok sa už nedá vrátiť späť," vysvetľuje exminister zdravotníctva Ivan Uhliarik.

"Ja osobne to nepodporím, vážim si každý život ako taký," pokračuje poslanec Martvoň. "Sterilizácia rómskej ženy nie je krok vpred v rómskej problematike. Treba riešiť to, aby boli rómske deti vzdelané," dodáva zase splnomocnenec vlády pre rómske komunity Peter Pollák.

Téme sa venuje reportérka Slávka Dvořáková. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy