Jasno
11°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Krkavčie matky. Takto nechali zomierať svoje deti
Zdielať na

Krkavčie matky. Takto nechali zomierať svoje deti

BRATISLAVA / Krkavčia matka, ktorá zahodila novonarodené dieťa do latríny, už čelí obvineniu z vraždy. Takýto ohavný čin matky žiaľ nie je na Slovensku a v Čechách jediný. Za posledné roky sa ich prevalilo hneď niekoľko. Bábätká ich konanie väčšinou neprežili. Ľahostajnosť a nezáujem vlastných rodičov ich tak často pripraví o život.

V dome ju nechala 3 mesiace samú

Ako u 22-ročnej Dany, ktorá si svoju dcéru síce nechala pri sebe, ale malá to aj tak neprežila. Po pôrode sa totiž o ňu vôbec nepostarala. "Tak ja som si ju nemohla nechať. Zabiť som ju nechcela," vysvetľuje svoje počínanie mladá matka. Na to už ale bolo neskoro.

Dievčatko v dôsledku silného podchladenia zomrelo. Podobný osud mala aj Jasmínka, ktorú krkavčia matka nechala 3 mesiace samu v dome. Spôsobov, akými sa matky zbavili svojich detí je veľa. Zo známych prípadov najčastejšie odložili novorodenca do kontajnera.

O skrat zväčša nejde

Stalo sa ale, že zvolili aj oveľa brutálnejší krok a to udiareň a zavlažovací kanál. "V minulom roku sme zaznamenali taktiež jeden prípad, v roku 2011 evidujeme dva prípady," tvrdí hovorca prezídia policajného zboru Michal Slivka. Matky pred týmto brutálnym činom neodradila ani hrozba 8-ročného trestu.

Polícia pritom skúma či išlo o vyslovený úmysel. Podľa odborníka, ktorý zažil aj pokus o samovraždu u mamičky, o skrat väčšinou nejde. "Pretože cíti pohyby, rastie jej bruško, čiže vie že je tehotná... Je veľmi pravdepodobné, že tento čin je úmyselný," dodáva primár gynekologického oddelenia Martin Petrenko.

Pozerajte sa na zmeny s otvorenými očami

Iným prípadom je psychické ochorenie laktačná psychóza, ktorá vie ženu dohnať tiež k brutálnym krokom a agresii. Do takéhoto stavu sa ženy podľa gynekológa Petrenka dostávajú už od nepamäti.

Úplne sa to podľa neho odstrániť nedá. Rodinám budúcich mamičiek ale radí, aby sa na všetky ich zmeny pozerali s otvorenými očami.

Staňte sa fanúšikom rubriky Právna televízna poradňa KRIMI na Facebooku.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy