Skoro jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Pravda o zdravotníctve? Absurdné poplatky sú svojvôľou lekárov
Zdielať na

Pravda o zdravotníctve? Absurdné poplatky sú svojvôľou lekárov

BRATISLAVA / Podľa nezávislého zdravotného inštitútu (HPI) je na Slovensku bežné, že pacienti dávajú lekárom úplatky od 100 do 300 €. Najmä preto, lebo si myslia, že dostanú lepšiu starostlivosť. Inštitút tiež zaznamenal sťažnosti na rôzne cenníky, ktoré si lekári "svojpomocne" vymysleli.

Cenník? Ľudová tvorba lekárov

Niekedy sa pacientom v čakárni môže pri pohľade na cenník v ambulancii zastaviť rozum. "Je to ľudo-tvorba lekára. Napríklad platba za to, že poskytne svoje mobilné telefónne číslo, že bude dlhšie v práci, alebo vás ošetrí cez víkend," hovorí Roman Mužík, analytik HPI.

Alebo zaplatíte 4 eura za to, že ste sa nedostavili na očkovanie v termíne, alebo 166 eur zato, že si rok dopredu predplatíte vyšetrenie bez čakania. čím to teda je? čo lekár to iný cenník? "Je pravda, že kreativita lekárov je v tomto veľká a mnohokrát sú tam poplatky aj za elektrickú energiu, za klímu. Za to, že môžete použiť ich toaletu," vymenúva hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Čižmáriková.

Pacienti poplatky neriešia

A teraz to najabsurdnejšie. Áno, robia to. No nie preto, že im to zákon dovoľuje ale preto, že my s tým problém nemáme. "Tento dôvod nás viedol k spusteniu kampane. Poplatok nie je úplatok, kde poistenci môžu odfotiť cenník a zaslať nám ho na e-mailovú adresu," dodáva Mužík.

Inštitút očakáva, že ak ľudia zrazu uvidia stovky rôznych cenníkov začnú porovnávať a rozmýšľať. "Chceme upozorniť, že existujú poplatky, ktoré nie sú koordinované, odlišujú sa a v niektorých prípadoch ich legitimita nie je opodstatnená," dodáva Mužík.

LOZ: Anketa je neprofesionálna

"Snahou ministerstva zdravotníctva je upraviť túto problematiku a pripraviť legislatívnu zmenu, kde by sa presne určili pozitívne poplatky a tie ostatné neboli prístupné," uviedla Čižmáriková.

"Úplatky dnes sú od 100 do 300 € sú najmä na chirurgii, gynekológii a internom oddelení. A dôvod, aby bolo o mňa lepšie postarané, aby som nemusel dlho čakať alebo aby mi bola poskytnutá zdravotná starostlivosť," hovorí Mužík. "O tejto ankete sme vedeli už dávnejšie. Ide z môjho pohľadu o veľmi neprofesionálny prístup," myslí si Peter Visolajský, predseda Lekárskeho odborového združenia.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!

Súvisiace články