Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Mumps sa šíri osadou. Obyvatelia nedodržiavajú príkazy
Zdielať na

Mumps sa šíri osadou. Obyvatelia nedodržiavajú príkazy

IŇAČOVCE / V okrese Michalovce je vo vzduchu nebezpečný infekčný vírus mumps. U malých chlapcov môže dokonca spôsobiť trvalú impotenciu. Drvivá väčšina populácie je síce proti nemu očkovaná, no aj napriek tomu je nakazených už toľko, že ide o epidémiu.

Srdce pre deti. Najväčší charitatívny projekt 20. 12. o 20:20 na JOJ

Mumps sa šíri vzduchom

Každý, kto príde do kontaktu s chorými, musí nosiť ochranné rúško. "Tak hovorili, že sa to vzduchom prenáša," uviedol zdravotný asistent Jozef Gurguľ.

Mumps sa šíri vzduchom kvapôčkovou infekciou. Najčastejšie sa prenáša priamo z človeka na človeka. Komplikované prípady končia v nemocnici, ostatní sa liečia doma. "Automaticky musia byť v teple a piť veľa tekutín a dávame im lieky," hovorí zdravotný asistent.

"Škrečkovské líca"

Vírusové ochorenie je poznať už na prvý pohľad. Okrem bolesti hrdla ho prezradia aj tzv. škrečkovské líca. "Typický klinický príznak je zdúrenie priušných žliaz. Buď jednostranný alebo obojstranný," tvrdí regionálna hygienička Janska Stašková.

V okrese Michalovce sa vírus mumpsu šíri mimoriadne rýchlo. Odborníci už hovoria o epidémii. "Epidemický výskyt tohto ochorenia, pretože v priebehu cca tri mesiace máme už 163 prípadov ochorení," dodala regionálna hygienička. "Aj deti boli na infekčnom, aj dospelí," hovorí obyvateľka miestnej osady.

Prognóza nie je ružová

Prognóza bohužiaľ nie je vôbec ružová. Za všetko vraj môžu nakazené osoby. Tie sa pohybujú na verejnosti a taktiež navštevujú príbuzných. "Je tam ten problém, že inkriminovaní pacienti nedodržiavajú tieto odporúčania a rady. Predpoklad šírenia nákazy je o to väčší," dodáva hygienička.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!

Súvisiace články