Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Chýba vakcína proti pneumokokom. Slovensko dostane mimoriadnu dodávku
Zdielať na

Chýba vakcína proti pneumokokom. Slovensko dostane mimoriadnu dodávku

BRATISLAVA / Štyritisícpäťsto dávok detskej vakcíny proti pneumokokom mimoriadne na slovenský trh dodávok farmaceutická spoločnosť. Chýbajú už päť týždňov. Firma ich síce doviezla, ale k pacientom sa nedostali. Pravdepodobne ide o ďalší prípad reexportu, ktorému chce parlament zabrániť.

Spoločnosť Pfizer tvrdí, že aj keď doviezol dostatočné množstvo vakcíny, lekári i pacienti na viacerých miestach na Slovensku pociťujú jej nedostatok.

"Pfizer nemal žiadne výpadky dodávok vakcíny. Aj keď táto situácia nebola spôsobená nami, našou prioritou je zabezpečiť čo najskôr mimoriadnu dodávku, aby deti mohli byť očkované, a teda chránené proti pneumokokovým ochoreniam," uviedol riaditeľ pre vzťahy s verejnosťou Pfizeru Miroslav Lednár.

Očkovanie v dávkach

Prvú časť mimoriadnej dodávky poskytne farmafirma distribútorom v stredu v objeme 2 176 kusov, zvyšok dodá počas budúceho týždňa.

"Veríme, že sa k nej rodičia detí, ktoré je potrebné zaočkovať, cez lekárne dostanú," skonštatoval Lednár.

Problém s nedostatkom konkrétnej vakcíny spočíva v tom, že ide o očkovanie v niekoľkých dávkach. Podľa výrobcu aj Úradu verejného zdravotníctva by sa mal očkovací cyklus dokončiť tou vakcínou, ktorou sa začal.

Vyvezená vakcína

Prezident Slovenskej lekárnickej komory Ondrej Sukeľ tvrdí, že ak nie je problém na strane farmafirmy, je pravdepodobné, že sa vakcína vyviezla.

"Pokiaľ vám výrobca deklaruje, že doviezol na Slovensko dostatočné množstvo a ono niekde zo Slovenska zmizlo, tak je to jednoznačne reexport," uviedol Sukeľ.

Potvrdzuje, že jeho kolegovia mali problém s dostupnosťou vakcíny, on osobne zaznamenal ťažkosti pri jej objednávaní pred mesiacom.

Nedostatok detskej vakcíny proti pneumokokom:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy