Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Falošná ľudová liečiteľka pripravila ľudí o tisíce eur
Zdielať na

Falošná ľudová liečiteľka pripravila ľudí o tisíce eur

VARŠAVA / Poľskí policajti zadržali ženu v stredných rokoch, ktorá sa prezentovala ako liečiteľka. Počas svojej činnosti nakradla viac ako sedemtisíc eur. Medzi okradnutými sú aj Slováci.

Päťdesiatpäťročná žena chodila počas celého uplynulého leta po rôznych domácnostiach nielen v Poľsku, ale aj na Slovensku a tvrdila, že má zázračnú moc liečiť ľudí.

"Vyhľadávala domy, v ktorých boli chorí ľudia a tvrdila, že ich dokáže uzdraviť. Počas toho procesu ich okradla o peniaze a bižutériu," potvrdil prokurátor Janusz Hnatko.

Naleteli jej

"Predstierala, že čaruje. Najskôr sa modlila k svätcom, prelievala vodu z pohára do pohára a nakoniec žiadala ľudí, aby zhromaždili všetky svoje cennosti," opísala vyšetrovateľka Katarzyna Cislo.

Ľudia ich mali položiť na uterák, ktorý následne Jadwiga zviazala a tvrdila, že ho ukryla do jedného z rohov miestnosti.

"Upozorňovala ich, že tam musia dať všetky svoje cennosti, v opačnom prípade, by to vraj nefungovalo. Ešte ich aj presviedčala, že sa šperky rozmnožia, ak ich tam nechajú ležať šesť mesiacov," povedal hovorca polície Mariusz Ciarka.

Cennosti ale ukradla. Dôverčiví ľudia si obsah uteráku prezreli až o niekoľko mesiacov. Keď zistili, že je prázdny, zavolali na políciu.

Sedemtisíc eur

"Spôsobila škodu vo výške sedemtisíc eur. Stále sa prihlasujú ďalší poškodení. Pochádzajú nielen z Poľska, ale aj zo Slovenska. Časť z nich zrejme ani netuší ich oklamala," hovorí Ciarka.

Policajti ženu zadržali a predviedli ju do cely policajného zadržania. Tam sa k činom priznala.

"Obvinili sme ju zo siedmich zločinov krádeže. Za to jej hrozí až 5 ročný trest," informoval prokurátor.

"Keďže oklamaných ľudí je viac, vyzývame všetkých, ktorí s ňou mohli mať dočinenia, aby sa nám prihlásili,"
dodala Cislo. 

Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy