Oblačno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Na internete neplaťte vopred. Vyhnete sa podvodníkom
Zdielať na

Na internete neplaťte vopred. Vyhnete sa podvodníkom

SLOVENSKO / Stále viac ľudí využíva na nákup tovaru internet. Ceny sú často výrazne nižšie, ako v kamennom obchode. Čo robiť v prípade, ak za tovar zaplatíte, ale predajca vám ho jednoducho nepošle?

Existuje množstvo sťažností a prípadov oklamaných užívateľov. Často je pre nich nemožné zistiť totožnosť predajcu, ktorý im tovar nedodal.

Ak už dôjde k podvodu, najúčinnejším riešením je obrátiť sa na políciu. Oznámite jej, že máte podozrenie zo spáchania skutku trestného činu podvodu. Predložíte celú komunikáciu o obchode.

"K tomu sú dobrým dôkazom napríklad aj e-mailové správy. Takže v takomto prípade je to asi najúčinnejší spôsob a minimálne výsledkom vyšetrovania bude, že polícia zistí, kto je na druhej strane, kto je tá osoba a tieto údaje poskytnú ako účastníčke trestného stíhania," informuje právnička Bronislava Pavelková.

Nikdy vopred

Ak by sa aj skutok nepreukázal, môžete ďalej pokračovať v občianskom konaní, v ktorom budete predajcu žalovať. Aby ste sa do budúcna vyhli problémom, neposielajte nikomu vopred na účet peniaze, kým si ho nepreveríte. Lákavá ponuka je často zavádzajúca, za ktorou sú podvodníci.

Pozrite si reportáž redaktora Juraja Hajdina:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy