Jasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Rodičia nevedia, kto leží v hrobe ich dcéry. Úrady im nepomáhajú
Zdielať na
Krimi

Rodičia nevedia, kto leží v hrobe ich dcéry. Úrady im nepomáhajú

POPRAD / Manželia Knurovskí nevedia, kto leží v hrobe ich dcéry. Majiteľ pohrebníctva tvrdí, že pochovával chlapca. Nepomohla im polícia a ani Okresná prokuratúra. Trestné stíhanie zastavili, exhumáciu nepovolili. Na právnu pomoc peniaze nemajú a testom DNA neveria.

Pani Silvia Knurovská je z vývinu situácie zúfalá. Truhlu svojho dieťaťa už chcela vykopať sama. Tým by však riskovala väzenie. "Samotní poškodení by sa takto mohli dopustiť trestného činu hanobenia miesta posledného odpočinku. Hrozil by im trest odňatia slobody až do dvoch rokov," vysvetlila expertka na trestné právo Lucia Kurilovská.

Silvia žije manželom vo veľmi skromných podmienkach. Starajú sa odve deti a peňazí majú veľmi málo. Právnika si dovoliť nemôžu, a tak za pravdu bojujú sami. Testom DNA stále neveria. "Testy DNA ukázali, že to je naše dieťa. Bola tam aj moja placenta," hovorí Silvia. 

Chlapec či dievča?

"Či to boli vzorky z placenty, ktorá bola poslaná s dieťaťom, alebo bola z dieťaťa, to vedia len pracovníci na úrade pre dohľad. Skutočné vzorky ležia v hrobe," hovorí majiteľ pohrebníctva Jozef Király.

Ten za manželmi Knurovskými stojí. Je presvedčený o tom, že pochovával chlapčeka. Prokuratúru ani políciu ale nezaujíma, že testy DNA pohlavie dieťaťa jednoznačne nepotvrdili. "Na jednej strane je rodný list dievčaťa a na drhej strane sú fotky chlapčeka. Prečo sa nespraví exhumácia? " pýta sa pani Silvia. 

"Mám podozrenie, že v tomto hrobe neleží ich dieťa. Keby bolo ich, urobili by automaticky exhumáciu," myslí si majiteľ pohrebníctva.

Pomoc zhora

Kto teda manželom pomôže? "Vždy je možné obrátiť sa na nadriadený orgán a na základe konkrétnych argumentov žiadať, aby bol uskutočnený tento postup a aby boli zvážené všetky okolnosti konkrétneho prípadu. Je možné obrátiť sa aj na Generálnu prokuratúru, aby zvážila všetky možnosti," vysvetlila Kurilovská.

Manželia Knurovskí už poslali sťažnosť aj na ministerstvo vnútra i Generálnu prokuratúru. Kedy, a či vôbec, sa dozvedia koho pochovali, zatiaľ zostáva otázne.

Pozrite si reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy