Skoro jasno
20°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Zamestnávatelia zneužívajú svojich zamestnancov, tvrdia odborári
Zdielať na

Zamestnávatelia zneužívajú svojich zamestnancov, tvrdia odborári

BRATISLAVA / Zamestnávatelia zneužívajú svojich zamestnancov. Vyhlásili to odborári, podľa ktorých je problémom nielen agentúrne zamestnávanie ale aj to, že zamestnávatelia platia svojich ľudí za minimálnu mzdu a zvyšok im doplácajú na ruku.

Tristoosemdesiat eur na papieri, zvyšok na ruku. Podľa odborárov sa s takýmto modelom stretávajú zamestnanci.

Odborári tvrdia, že podľa nich môže byť takto platených až desať percent ľudí, ktorí pracujú za minimálnu mzdu. Nielenže sa boja ozvať, ale niektorým to môže aj vyhovovať. Tým, že neplatia odvody, zostane im v súčasnosti viac peňazí.

Smiešne dôchodky

Odborári upozorňujú, že sa im to môže vypomstiť. Pri odchode do dôchodku sa im penzia bude vypočítavať len z minima. Budú mať doslova smiešne dôchodky. Odborári vyzývajú všetkých, ktorých nútia zamestnávatelia pracovať na čierno, aby sa ozvali.

Problémom je aj agentúrne zamestnávanie. Podľa odhadov ide až o 55 tisíc ľudí. Veľká spoločnosť, napríklad obchodný reťazec potrebuje 30 vykladačov tovaru. Ľudia sú registrovaní v agentúre, ktorá ich danému reťazcu akoby požičia. V tomto systéme sa však podľa odborárov peniaze strácajú.

"Dostane od firmy peniaze a zamestnancom ich nevyplatia," vysvetľuje Jozef Kollár z Konfederácie odborových zväzov.

Pozrite si reportáž, ktorú spracoval redaktor Adam Zavřel:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy