Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Výhodné rodinné podnikanie. Brusel plánuje úľavy i špeciálne pôžičky
Zdielať na

Výhodné rodinné podnikanie. Brusel plánuje úľavy i špeciálne pôžičky

ŠTRASBURG / Brusel chce, aby ľudia v Európskej únii začali podnikať po novom. Ide o takzvané rodinné podnikanie. Firma by dávala prácu svojim blízkym, a za to by mala aj patričné výhody. Napríklad úľavy pri daniach či odvodoch. Zaujímavú novinku odobril aj Európsky parlament.

Rodinné podnikania nepatria k tým, ktorých primárnym cieľom sú obrovské zisky. Skôr dokážu dlhodobo zamestnávať za slušné peniaze. 

Podľa štúdie, ktorú si dal urobiť europarlament, majú aj množstvo ďalších výhod. "Majú veľmi malú tendenciu odísť, potom utiecť z Európy a začať podnikať napríklad v Číne," vysvetľuje europoslanec Miroslav Mikolášik.

"Viac tým ľuďom záleží, aby sa im darilo, ako keď sú len nejakí zamestnanci, ktorí pre niekoho pracujú. Je tam taký väčší pocit zodpovednosti," myslí si europoslankyňa Jana Žitňanská.

"Mladí ľudia, ktorí vidia svojich rodičov podnikať, u nich sa rozvinú pracovné návyky," dopĺňa europoslankyňa Anna Záborská.

Tisíce zanikli

Tím expertov celých šesť rokov pozoroval rodinné podniky v únii a pre zlé nastavenie systému mnohé z nich zanikli. Ročne totiž 450 tisíc z nich prechádza dedičským konaním.

"Stopäťdesiattisíc z nich zanikne, pretože buď dedičia alebo legislatíva neumožní prevod týchto podnikov a zanikajú," hovorí europoslankyňa Monika Smolková. 

Europoslanci sa preto dohadovali na tom, ako systém lepšie nastaviť. "Najlepšia forma podpory je, keď sa budú odbúravať bariéry, ktoré dnes v tom rodinnom podnikaní bráni," vyhlásil europoslanec Richard Sulík. 

"Bude jednotné a jediné daňové priznanie pre rodinný podnik, aby každý člen rodiny nevyplňoval svoje daňové priznanie," informoval europoslanec Ivan Štefanec.

Viac výhod

Aj dedičské konanie medzi rodinnými príslušníkmi bude takmer bezplatné. Okrem toho sa zavedú aj odvodové úľavy, špeciálne výhodné pôžičky, alebo bude stačiť jedna živnosť pre celý podnik.

Rodinné podnikanie tak už prešlo európskym parlamentom. Jeho podobu ale ešte budú musieť prijať jednotlivé členské štáty, aby mohlo začať platiť. 

Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy