Zatiahnuté
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Byrokratický nezmysel roka. Za krach firmy treba zaplatiť
Zdielať na

Byrokratický nezmysel roka. Za krach firmy treba zaplatiť

BRATISLAVA / O tom, že podnikanie nie je ľahký chlebíček sa podnikatelia presviedčajú každý deň. Uživiť samého seba a ešte k tomu aj zamestnancov nie je jediným balvanom na krku, ktorí majú. Okrem toho musia riešiť aj množstvo absurdít. Tu sú tie najväčšie za rok 2013.

Ak chcete ako firma skrachovať tak si najprv na to musíte našetriť. Na to, aby si podnikateľ splnil zákonné povinnosti pri likvidácii firmy potrebuje takmer 1 700 eur. "Pokiaľ to neurobí, tak konateľovi hrozí pokuta až do výšky 10 tisíc eur," uviedol prezident Združenia mladých podnikateľov Slovenska Ján Solík.

Taxikárska absurdita

S absurdným nariadením sa pasujú aj taxikári. Ak by bratislavská taxislužba viezla zákazníka z Bratislavy do Trnavy a chce byť efektívna a chce vziať ďalšieho z Trnavy do Bratislavy, musí mať na to licenciu udelenú úradmi z  Trnavského kraja. "My sa na jednej strane paradoxne sťažujeme, že neexistuje jednotný trh v rámci EÚ, ale v mnohých prípadoch ho nemáme ani na malom Slovensku," tvrdí Solík.

Ministerstvá sa bránia, že proti zbytočnej byrokracii bojujú bez ohľadu na to či rebríček najväčších absurdít existuje alebo nie. "Môžeme spomenúť novely zákona o dani z príjmov, o účtovníctve. Len na základe týchto opatrení vypĺňajú podnikatelia o zhruba 2,6 milióna strán dokumentov menej," uviedla hovorkyňa ministerstva financií Alexandra Gogová.

Zaniknuté absurdity

Pozitívom je, že zostavením rebríčka byrokratických absurdít mnohé z nich nakoniec zanikli. "Anketa pomohla zrušiť niektorých finalistov, pokiaľ ide o víťazov tak tam príslušné ministerstvá zaradili do svojich materiálov riešenie týchto problémov,ale je to ešte v procese," dodáva Solík.

Na slovenskej podnikateľskej scéne tak napríklad neexistuje povinnosť oznamovať duplicitne termín odkladu daňového priznania okrem daňového úradu aj zdravotnej poisťovni.

TOP 10 byrokratických absurdít

Povinnosť uhradiť vysoký poplatok pri krachu firmy
Zdravotná služba pre všetkých zamestnávateľov
Absurdné povolenia pri preprave osôb
Zdravotné odvody aj z peňazí vložených do podnikania
Povinnosť e-shopov nahlasovať informačný systém
Šibeničný termín na povinnosti voči sociálnej povinnosti pri ukončení pracovného pomeru
Nesplniteľné termíny štatistikov
Duplicitné vyplňovanie údajov v elektronických podaniach na portáli finančnej správy
Dodatočné daňové priznanie a neaktualizácia odvodov do sociálnej poisťovne
Nerovnaký prístup k elektronickým mzdovým dokumentom

Zdroj: Združenie mladých podnikateľov Slovenska

Súvisiace články

Najčítanejšie správy