Oblačno
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Byrokracia pre čističku odpadových vôd, majitelia sú zúfalí
Zdielať na

Byrokracia pre čističku odpadových vôd, majitelia sú zúfalí

ČIERNE NAD TOPĽOU / Mať doma čističku odpadových vôd sa nie vždy vypláca, tvrdí to rodina z východu Slovenska. Úrady ich šikanujú omnoho viac ako tých, ktorí čističku nemajú. Vravia, že splašky sa viac oplatí vypúšťať priamo do potoka.

Pred štyrmi rokmi sa rodina z čierneho nad Topľou rozhodla, že si zadováži čističku odpadových vôd. V obci boli prví. Chceli ísť príkladom ostatným dedinčanom. Lenže odkedy čističku majú, pribudli im starosti.

Každoročne musia odobrať vzorky a posielať ich na rozbor. Najprv to stálo dvanásť eur ročne, tento rok zaplatia dvadsaťjeden eur a nasledujúce roky ešte viac.

"Už žiadajú, že musí byť akreditovaný odber. Navyše dvakrát ročne. Ten odber bude stáť osemdesiat až sto eur," hovorí Anna, majiteľka čističky.

Zrušenie čističky

Dôchodcovia si nevedia rady. Najradšej by čističku zrušili. "Keby sme vedeli, že s tým budeme mať také problémy a starosti, možno by sme sa pre ňu ani nerozhodli," polemizuje Štefan.

"Odbor životného prostredia nám pohrozil, že keď nepredĺžime funkčnosť čističky, tak nám dajú pokutu," dopĺňa Anna.

"V uvedenom prípade sa vlastník domovej čistiarne odpadkových vôd dopúšťa priestupku podľa vodného zákona. Okresný úrad mu tak môže uložiť pokutu do výšky takmer sto eur," ozrejmuje Juraj Rybanský z ministerstva životného prostredia.

Splašky v potoku

Absurdné je, že ministerstvo šikanuje poplatkami za odbery a pokutami občanov, ktorí domovú čističku majú ako tých, ktorí splašky vypúšťajú do potoka.

"Vypúšťanie splaškov priamo do potoka je nezákonné. Kto tak robí, vystavuje sa riziku sankcií," konštatuje Rybanský.

Chýba kanalizácia

Obec nemá kanalizáciu. "Cítiť to hlavne večer a v letných mesiacoch. Je to neznesiteľný smrad. Nedá sa tu proste dýchať," opisuje Anna.

Dedinčania sa zhodujú, že pre vysoké poplatky za odbery a nízke dôchodky bude trpieť životné prostredie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy