Zatiahnuté
11°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Neznesiteľný smrad. Splašky tečú rovno do potoka
Zdielať na

Neznesiteľný smrad. Splašky tečú rovno do potoka

MARKUŠOVCE / Predstavte si, že v týchto horúčavách nemôžete pootvárať okná na dome. To všetko pre neskutočný zápach splaškov. Presne takú situáciu prežívajú obyvatelia Markušoviec. Problémom je čistička odpadových vôd, ktorá ani z ďaleka nespĺňa svoj účel.

Markušovcami sa šíri neznesiteľný zápach. Miestni obyvatelia kvôli nemu musia mať v týchto horúčavách zatvorené okná.

Čistička fungovala asi rok...

Celý problém ústi iba pár metrov od rodinných domov. Splašky smerujú do potoka namiesto toho, aby išli do čističky. "Čističky odpadových vôd Jareček, ktorá tu stojí, fungovala asi rok. Ten kal vyteká voľne permantne. Čiže buď to nefunguje, alebo je to vypnuté, alebo nezapojené," hovorí obyvateľ obce.

Miestni si pripadajú, akoby žili v žumpe. Už niekoľko krát na problém upozorňovali kompetentných. Situácia sa ani po dvoch rokoch nezmenila. "Na obecnom úrade sa stretávame s reakciami, že aj keď sa to spraví tak to dlho nebude fungovať. že sú tam na to vysoké náklady. Zas na obvodnom úrade, tak kde podáme podnet, tak ten je riešený asi tak, že tí nám väčšinu odpíšu, že sa nič nezistilo," hovorí obvyateľ Markušoviec.

"Čerpacia stanica, ktorá je súčasťou ČOV Jareček je veľmi často vyradzovaná z prevádzky, z dôvodu porúch na čerpadlách ktoré sú spôsobené tým, že do kanalizačného potrubia užívatelia kanalizácie hádžu handry a iný nevhodný materiál, ktoré spôsobujú poruchy čerpadiel," uviedol starosta obce Michal Čuchran.

Podľa ministerstva životného prostredia je vlastníkom a prevádzkovateľom čistiarne odpadových vôd obec. Tá je zodpovedná aj za jej prevádzku.

Znečisťuje to prostredie

Nie je vylúčené, že vytekajúce splašky ohrozujú život v miestnom potoku. Takto znečistená voda sa vlieva do rieky Hornád. "V tých splaškoch, v tom kanáli je všetko. Všetko možné...," hovorí Markušovčan.

"V prípade, ak ČOV nefunguje v súlade s povolením a zistí sa, že z nej uniká napr. čierny kal, je potrebné kontaktovať Slovenskú inšpekciu životného prostredia, ktorá okrem iného rieši aj mimoriadne zhoršenie kvality vôd," hovorí Juraj Rybanský z odboru komunikácie ministerstva životného prostredia.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články