Polojasno
19°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Podnikáte? Budete to mať ešte ťažšie!
Zdielať na

Podnikáte? Budete to mať ešte ťažšie!

BRATISLAVA / Povinné elektronické doručovanie dokumentov správcovi dane, podávanie kontrolného výkazu, či minimálne dane pre obchodné spoločnosti. To sú iba niektoré z noviniek, s ktorými sa od nového roka budú musieť vysporiadať naši podnikatelia. Kým opozícia varuje pred zbytočnou byrokraciou, vláda si sľubuje získať do štátneho rozpočtu o stovky miliónov eur viac.

Byrokracia, samá byrokracia

Slovenskí podnikatelia sa budú musieť pripraviť na byrokratickú záťaž v podobe rôznych potvrdení a výkazov. Vláda si chce týmto spôsobom posvietiť na výber dane z pridanej hodnoty, v ktorom patríme medzi najhorších v Európe.

"Kontrolný výkaz má porovnaním obchodných operácií zásadným spôsobom zabrániť daňovým únikom formou karuselových obchodov," vyhlásil minister financií SR Peter Kažimír.

Znižovanie daní

Takzvané "karuselové obchody" využívajú rôzne firmy na zníženie daní, ktoré odvádzajú štátu. "Kontrolný výkaz sa podáva aj v iných členských štátoch, ale v žiadnom z nich až v takom rozsahu ako sa plánuje na Slovensku," vysvetľuje daňová poradkyňa Alica Orda- Oravcová.

O tom, či a v akej podobe vstúpia nové pravidlá pre podnikateľov do platnosti, by sa malo rozhodnúť na novembrovej schôdzi parlamentu.

Téme sa venuje reportér Michal Rybanský. INFORMÁCIE ONLINE TU.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy