Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Šokujúce odhalenie: Úrady netušia, aká je nezamestnanosť!
Zdielať na

Šokujúce odhalenie: Úrady netušia, aká je nezamestnanosť!

BRATISLAVA / Už druhý deň trvá mediálna prestrelka medzi vládou a štatistickým úradom. Sporia sa o to, aká je vlastne na Slovensku zamestnanosť. Jedni tvrdia, že stúpa, druhí, že klesá ...

Stúpa či klesá?

Zamestnanosť klesá, toto tvrdí štatistický úrad. Vláda sa bráni a tvrdí, je to naopak. Podľa našich čísiel zamestnanosť stúpa! Ako to teda v skutočnosti na Slovensku je?

"V druhom štvrťroku 2013 celková zamestnanosť v porovnaní s rovnakým obdobím roka 2012 klesla o 1,3 percenta a oproti 1. štvrťroku 2013 o 0,4 percenta," tvrdí štatistický úrad. Podľa neho to teda s nami nie je až také ružové.

Čísla hovoria o niečom inom

Vo štvrtok dokonca na svojej stránke zverejnil stanovisko, kde sa opiera o zisťovania vo všetkých členských štátoch EÚ. Minister Richter sa ale okamžite ohradil.

"Podľa konkrétnych čísiel a štatistík, ktoré mám zo sociálnej poisťovne, ktoré vychádzajú z prihlášky každého jedného nového zamestnanca, mám opačný názor," dodáva minister PSVaR Ján Richter.

"Výsledky tohto prieskumu sa podľa nás odlišujú od reality, pretože opakujem - informácia tvrdých čísel a tvrdých údajov zo sociálnej poisťovne hovoria o niečom inom," povedal minister financií Peter Kažimír.

Kto vlastne je ten pracujúci...

Krok po kroku sa bijeme s nezamestnanosťou, tvrdí premiér. Aj podľa neho zamestnanosť už nerastie, ba naopak klesá. "Pamätám si časy, keď sme mali najvyššiu nezamestnanosť v Európe, ale to sme my neboli vo vláde," hovorí premiér Fico.

Takže zamestnanosť klesá alebo stúpa? Jasnú odpoveď sme nedostali ani od analytika. Aj táto minca má podľa neho dve strany. Závisí totiž, koho považujeme v štatistike za pracujúceho.

"Podľa niektorých metodík sú tak chápaní naozaj len tí, čo sú zamestnaní na riadny pracovný úväzok, podľa iných metodík sú to aj živnostníci, dohodári, pracovníci na aktivačných prácach," dodáva analytik Michal Páleník.

Téme sa venuje reportér Dárius Haraksin. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy