Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Viac ako 12 hodín v práci? Nadľudský výkon, hovorí psychológ
Zdielať na

Viac ako 12 hodín v práci? Nadľudský výkon, hovorí psychológ

BRATISLAVA / Každý siedmy ekonomicky aktívny Slovák je dnes nezamestnaný. Mať dve práce je tak skôr raritou. Iba jedno percento pracujúcich čaká po práci ešte druhá šichta. Nájdu sa však aj výnimky a práce majú tri. Robiť, čo sa dá, zvyknú najmä mladí ľudia.

A výnimkou nie je ani striedanie troch či štyroch robôt. Naša výkonnosť je v práci najväčšia od 8 hodiny ráno do jedenástej. Prvý útlm prichádza poobede medzi jednou a treťou hodinou. Potom naše pracovné sily naberajú druhý dych až do ôsmej večer.

12 hodín práce? Nadľudský výkon

Dlhodobo však dokážeme zvládať 7 -8 hodín práce denne. "Pochopiteľne sú profesie, kde v podstate maximum je zhruba okolo 12 hodín. Všetko, čo je nad 12 hodín, je vysoko nadľudská práca," hovorí psychológ Karol Kleinmann.

Ideálne je si tak nájsť druhú prácu, ktorá by mala byť pre nás aj relax. "Pravdepodobnosť, že človek bude vykonávať kvalitne obe činnosti, ktorým sa venuje je o to vyššia, čím viac sú tieto činnosti od seba odlišné," uviedla personálna konzultantka Klára Javorská.

Referentka na úrade aj upratovanie

Pani Vladislava pracuje ako odborná referentka na úrade v jednej bratislavskej mestskej časti. Potom, čo zostala sama s dvomi deťmi si bola nútená hľadať druhú prácu - upratovačky. "Človek si v podstate zvykne na to, si to zorganizuje... Keď sa musí, tak sa musí," hovorí pani Vladislava.

Druhú prácu si vždy hľadala v okolí tej prvej alebo blízko domova.
Výhodou je aj to, že momentálne upratuje na pracovisku, kde pracuje aj cez deň. "Pri tom psychickom vypätí som zistila,že vlastne tá fyzická práca, ako je upratovanie mi veľmi pomáha odragovať sa...," dodáva pani Vladislava.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

TV JOJ

Súvisiace články