Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
O 5 rokov bude na Slovensku ako v raji...
Zdielať na

O 5 rokov bude na Slovensku ako v raji...

BRATISLAVA / O päť rokov bude vraj na Slovensku tak dobre, ako nikdy predtým. To je správa, ktorá skutočne zaujala... Podľa prieskumu agentúry Bloomberg nás čaká raketový rast hospodárstva. Čo všetko sa za tým ale skrýva, ťažko povedať - ktovie, možno tu okrem áut budeme montovať aj tie rakety...

Dariť sa nám bude ako nikdy

Lepšie časy nás vraj čakajú o 5 rokov. Teda aspoň podľa prieskumov agentúry Bloomberg.Tie hovoria o tom, že sa v raste HDP za tento čas dostaneme na 8. miesto v rámci Európy, a tak nám vraj ekonomická migrácia nehrozí. Dariť sa nám vraj bude ako nikdy predtým.

"Slovensko bude v najbližších rokoch patriť medzi krajiny s najrýchlejšie rastúcou ekonomikou," tvrdí ekonomický analytik Ľubomír Koršnák. Navyše aj štatistiky únie o raste zamestnanosti sú teraz údajne priaznivé.

Ľudia tomu neveria

"Vzhľadom na posledné správy z eurozóny čakáme poklesy evidovanej miery," hovorí Peter Zeman, hovorca Ústredia práce. V regiónoch s vysokou nezamestnanosťou takýmto prognózam ľudia veľmi neveria. Pýtajú sa, z čoho máme žiť dovtedy? 

V obci Sútor z 500 obyvateľov pracujú len piati. Dedinčania nevidia pozitívne svoju budúcnosť. "Nezmení sa tu nič," hovorí jedna z obyvateliek obce.

Zavádzať sa bude anglický model

Bohužiaľ skepticizmus Slovákov je namieste. Aj podľa ekonóma Staněka totiž veľkoproducenti rýchlo zistili, že aj s nižším počtom ľudí dokážu zabezpečiť predkrízové kapacity výroby. To vytvára tlak na mzdy, lebo ľudia vraj budú radšej robiť za menej, ako by nemali mať robotu vôbec.

"Slovenská ekonomika bude rásť, avšak nezamestnanosť bude stále na relatívne vysokých úrovniach," pokračuje Koršnák. "Zavádzať sa bude asi anglický model, keď vás zavolajú na čas, ktorý vás potrebujú," hovorí ekonóm SAV Peter Staněk.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy