Zatiahnuté
20°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Zobrali mi Eliotta (12)! Bili ho a vykrúcali mu ruky...hovorí matka
Zdielať na

Zobrali mi Eliotta (12)! Bili ho a vykrúcali mu ruky...hovorí matka

LONDÝN/BRATISLAVA / Z týchto záberov chodí mráz po chrbte. Je na nich zásah britskej sociálnej služby. V sprievode polície si prišla po dvanástročného slovenského chlapca. Jeho matka bojuje proti tomu, aby ho dali na adopciu. Problém je však v tom, že britskí psychiatri ju vyhlásili za nesvojprávnu. A tak musela po osemnástich rokoch života z Anglicka utiecť.

Prišli a zobrali jej syna

"Čo mu robia? Však nemôže ani dýchať, preto má inhalátor, nechajte ho na pokoji!" Tak takto si bránila matka svojho syna, po ktorého prišli sociálni pracovníci. "Je to strašné, vtedy som naposledy videla môjho syna," hovorí matka Eliotta Silvia Maher.

Stalo sa to 1. mája 2013. Deň, na ktorý pani Silvia do smrti nezabudne. Deň, keď naposledy videla svojho syna, keď jej ho sociálni pracovníci v sprievode polície takto zobrali. "Bili ho, vykrúcali mu ruky," dodáva nešťastná matka. "Bolo to strašné, niečo strašné," dodáva so slzami v očiach Eliottova babka Ľubica Danielová.

Zo športovca vraj simulant

Ale poďme na začiatok príbehu. Eliott má 12 rokov, je to vášnivý tenista. Splnil si aj svoj sen návštevou Wimbledonu, bol športovec každým kúskom tela. V škole jednotkár. Minulý rok sa ale z ničoho nič jeho stav zhoršil.

"Nemohol chodiť, museli sme ho podopierať. Museli sme zaťahovať rolety," hovorí jeho babka. Osem mesiacov poriadne nejedol, trpel zimnicami, z úst a uší si vyťahoval neznámu hmotu, ktorá sa mu tam tvorila. Nemohol vstať, ani chodiť. Lekári ale na nič neprišli a podozrievali ho podľa jeho matky z toho, že simuluje. Keď vymeškával podľa lekárov bezdôvodne školu, prišla sociálka a dieťa odobrala.

Matku zbavili svojprávnosti

"Musíte sa upokojiť, potrebujeme mu pomôcť," povedala sociálna pracovníčka, keď prišli v sprievode polície po Eliotta. Tým ale peklo neskončilo. Začali psychiatrické posudky na matku, vyštudovala globálnu ekonómiu v Brightonu, certifikovaná trénerka volejbalu. Výsledok? Lekári ju zbavili svojprávnosti.

"Človek bez mentálnej kapacity, to znamená, že nie som schopná hovorového slova, písaného slova, ani posunkovej reči," opisuje stanovisko lekárov Silvia Maher, matka Eliotta. "Oni mi zničili rodinu, ktorá bola súdržná," dodáva Eliottova babka. Matka sa rozhodla z Veľkej Británie utiecť a dúfa, že jej slovenské úrady pomôžu.

Téme sa venuje reportér Martin Krpač. INFORMÁCIE ONLINE TU.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy