Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Slovensko sa zlepšilo v podnikateľskej slobode, skončilo na 50. mieste
Zdielať na

Slovensko sa zlepšilo v podnikateľskej slobode, skončilo na 50. mieste

BRATISLAVA / Slovensko mierne stúplo vo svetovom rebríčku podnikateľskej slobody. Firmy sa ale naďalej sťažujú, že treba urobiť ešte viac, aby mohli zamestnať ďalších ľudí.

Podľa americkej nadácie The Heritage Foundation a denníka Wall Street Journal skončilo Slovensko v indexe podnikateľskej slobody na 50. mieste. Získali sme cez 67 percent, čím sme prekročili svetový priemer, ktorý dosiahol 60 percent.

"Makroekonomická situácia na Slovensku sa stabilizovala. Vláda bojuje proti daňovým únikom, zlepšilo sa prostredie pracovného trhu, daň sa znížila z 23 na 22 percent," ozrejmil Róbert Kičina z Podnikateľskej aliancie Slovenska.

Pred nami Česi i Poliaci

Z krajín Vyšehradskej štvorky je za nami len Maďarsko, ktoré skončilo na 54. mieste. Predbehlo nás Poľsko, na 42. mieste, a tiež Česká republika, ktorá je už 24 v poradí.

"Kvalita regulácie v Českej republike je pravdepodobne vyššia a takisto je tam stabilnejšia legislatíva pre podnikanie," vysvetlil Kičina.

V porovnaní s minulým rokom to bolo zlepšenie, vlani sme sa prepadli o 15 priečok.

"Veľké problémy sú korupcia, či zlá vymožiteľnosť práva," uviedol Vladimír Chovan, generálny riaditeľ spoločnosti AGROPARTNER.

Americký index bral do úvahy desať podnikateľských kritérií. Hodnotil spolu 178 krajín. Z európskych najlepšie dopadlo Švajčiarsko, skončilo piate.

Na prvej priečke sa už od roku 1995 drží Hongkong. Na poslednej skončila Severná Kórea.

Slovensko skončilo vo svetovom rebríčku podnikateľskej slobody na 50. mieste:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy