Zatiahnuté
10°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Úroky na úveroch a hypotékach ešte môžu zlacnieť, tvrdia odborníci
Zdielať na

Úroky na úveroch a hypotékach ešte môžu zlacnieť, tvrdia odborníci

BRATISLAVA / Hoci sa už zdalo, že historicky najnižšie úroky už nižšie byť nemôžu, vyzerá to tak, že zlacnejú ešte viac. Dôvodom je napríklad to, že sa vôbec nezdražuje, či to, že sme si ako štát rekordne lacno požičali. Samozrejme, je za tým aj veľká európska ekonomika.

Slovensko sa opäť zadĺžilo. No výhodnejšie ako kedykoľvek doteraz.

"Krajine sa tento týždeň podarilo umiestniť emisiu 12-ročných dlhopisov vo výške 1,5 miliardy eur, pričom úrok je historicky nízky. Zaplatíme len 1,5 percenta," vysvetľuje Martin Filko, riaditeľ Inštitútu finančnej politiky Ministerstva financií Slovenskej republiky.

"Pramení to z ďalšieho poklesu inflácie. Uvoľňovanie menovej politiky centrálnej európskej banky a rastu špekulácií, že Európska centrálna banka pristúpi k nákupu štátnych dlhopisov," dodáva analytik Stanislav Pánis.

"Európska centrálna banka pravdepodobne budúci štvrtok rozhodne o nákupe veľkého množstva dlhopisov," uviedol obchodník franktfurtskej burzy Robert Havler.

Ministerstvo financií bežného Slováka teda poteší. "Peniaze budú použité na splatenie ešte starého drahšieho dlhu ešte tento mesiac," dodal Filko.

Nižšie úroky

Na vlastné bývanie za lepších podmienok si tak obyvatelia budú môcť reálne siahnuť.

"Ďalší pokles úverov na dlhopisoch by sa mohol prejaviť aj na nižších úrokoch pri úveroch a hypotékach na Slovensku," uviedol Pánis.

"Existujú predpoklady, že na začiatku jari by mohlo prísť k ďalšiemu zlacňovaniu úverov na Slovensku," doplnil Pánis.

Veľká ekonomika sa síce obáva deflácie, ale bežný Slovák sa zatiaľ môže tešiť na nižšie úroky úverov aj z klesajúcich cien. 

Úroky na úveroch a hypotékach budú pravdepodobne nižšie:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy