Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Centrá voľného času sú výhodným biznisom
Zdielať na

Centrá voľného času sú výhodným biznisom

Šikovní podnikatelia a obce si môžu ročne prilepšiť o tisícky eur - vďaka Centrám voľného času. Za každé dieťa, ktoré ho navštevuje, dostávajú peniaze. Mnohí si vraj na voľnočasových aktivitách rozbehli výhodný biznis. Ministerstvo chce preto meniť pravidlá.

Viac detí ako obyvateľov

Za každé dieťa zapísané na krúžok dostanú Centrá voľného času 192 eur! Všetky deti sú na elokovaných pracoviskách v okrese Ružomberok a v okolitých okresoch, pretože legislatíva to dovoľuje.

"Deti sú iba fiktívne napísané a v podstate ide o čierne duše, na ktoré centrá voľného času získavajú peniaze," hovorí hovorca ministerstva školstva Michal Kaliňák. Na zoznamoch detí majú niekoľko násobne viac mien, ako je samotný počet obyvateľov obce - vrátane dospelých a starých ľudí.

Absolútnym víťazom je obec Vlkovce, na východe Slovenska. Aj keď v domoch býva oficiálne len 465 ľudí, Centrum voľného času údajne navštevuje až 7101 školákov. A to už je slušný príjem - len od štátu im na účet ročne pritečie viac ako 1 milión 363 tisíc eur.

Peniaze idú do futbalu a hokeja

Rovnako to funguje aj v Liptovskej Štiavnici. "Máme elabované pracoviská. V Ružomberku a v okolitých okresoch. Zákon nám to dovoľuje," tvrdí riaditeľka Súkromného školského strediska záujmovej činnosti Miroslava Majchútová.

Ministerstvo sa vraj oháňa iba číslami spoza stola. Nám ale tvrdí, že zoznam vinníkov aj pripravované zmeny sa opierajú o množstvo kontrol. "A tiež ponúkajú krúžok jazdu na koni, no nemajú kone, ani priestor na jazdenie," hovorí Kaliňák. Peniaze určené deťom sa údajne cestou strácajú. Napríklad aj na financovanie profesionálneho hokeja, či futbalových klubov.

Peniaze pôjdu obciam, nie centrám

"Len deti v rámci okresu - z okolitých obcí. Môže dostať peniaze len na deti, ktoré tam reálne sú a nie za mŕtve duše. Peniaze bude dostávať obec a nie jednotlivé centrá," dodal Kaliňák.

"Ak ministerstvo má vedomosti o takýchto centrách, malo by postupovať jednotlivo a nie odrezať od príjmu všetkých," tvrdí prezidentka Asociácie súkromných škôl a školských zariadení.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy