Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Nebezpečne sa oteplí! Deti to znesú lepšie ako starí ľudia
Zdielať na

Nebezpečne sa oteplí! Deti to znesú lepšie ako starí ľudia

To, čo čaká náš organizmus v najbližších dňoch by sa dalo prirovnať k silnému úderu šampióna v boxe. Upršané dni totiž na chvíľu vystriedajú tropické horúčavy.

SATELITNÉ ZÁBERY AKTUÁLNEHO VÝVINU POČASIA NÁJDETE TU.

Tie však nebudú trvať dlho. Naše telo sa tak v priebehu niekoľkých dní bude musieť vysporiadať s poriadnymi vrtochmi počasia. Kým v posledných dňoch sme sa ráno rozhodovali akú jarnú bundu či kabát si do práce zoberieme, už cez víkend nám bude stačiť oveľa ľahšie oblečenie. Čaká nás totiž na toto ročné obdobie extrémne teplo. "Bude to teplotne veľmi nadnormálne počasie. Dá sa povedať, že sa rekordne oteplí," povedala meteorologička SHMÚ Lucia Uhrínová.

Pozor na srdce

Teploty sa budú pohybovať od 25 až do 35 stupňov. No a to si vyberie svoju daň, v podobe agresívneho útoku na náš organizmus. A to hlavne na naše srdce. "Zmena počasia, či už do zimy alebo do tepla môže spôsobiť určité srdcovo-cievne obtiaže. Kolísavý tlak sa môže rozkolísať ešte viac," tvrdí praktický lekár Valér Husarovič. 

Deti to zvládajú hravo

Nástup vysokých teplôt  hravo zvládajú asi iba tí najmenší. No paradoxne deťom situáciu zhoršujú samotní rodičia. Na oteplenie reaugujú oneskorene a deti obliekajú príliš teplo. Potom sa zbytočne prehrievajú. "Ak príde prudké oteplenie, tak rýchlo dať úplne letné veci a nedávať im pančucháče," uviedla pediatrička katarína Šimovičová.

No pozor meteosenzitivita však existuje aj u detí. Tie však horšie zvládajú prechod z teplého počasia na chladnejšie a prejaviť sa to na nich môže už dva dni pred tým. Deti sú totiž s prírodou viac späté, ako dospelí.

Pozor na prechladnutie

Opätovný prechod na vlhké a chladnejšie počasie, ktoré opäť príde, preverí aj náš imunitný systém. Takže pozor na prechladnutie.

Chcete mať stále najaktuálnejšie informácie o počasí? Stiahnite si NAJLEPŠIE POČASIE do vášho iPhonu.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články