Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Zdravotníci hrozia výpoveďami, nepáči sa im zákon o mzdách
Zdielať na

Zdravotníci hrozia výpoveďami, nepáči sa im zákon o mzdách

BRATISLAVA / Slovenskí zdravotníci začali zhromažďovať podpisy pod podanie hromadných výpovedí na protest proti chystaným zmenám ich odmeňovania, ktoré presadzuje lavicová vláda Roberta Fica.

Zástupcovia zdravotníckeho personálu informovali, že svoje požiadavky chcú presadiť podobne ako lekári v roku 2011, ktorí výpoveďami ochromili prevádzku niektorých nemocníc.

Zdravotníci v nemocniciach

Zdravotným sestrám či laborantom sa nepáči, že pripravovaná novela zákona sa bude vzťahovať len na platy zdravotníkov v nemocniciach a že mzdy nezohľadnia prax.

Iniciatívu ohľadne podania výpovedi zdravotníci ohlásili necelý polrok pred parlamentnými voľbami.

"Spojili sme sa všetci zdravotnícki pracovníci, aby sme na protest proti predkladanému návrhu zákona vyjadrili svoju vôľu a pripravenosť k ukončeniu pracovného pomeru," uviedla šéfka odborového združenia sestier a pôrodných asistentiek Monika Kavecká.

Jednou z požiadaviek v deklarácii je zabezpečiť platby zo zdravotných poisťovní tak, aby mali zdravotnícke zariadenia pokryté všetky náklady súvisiace so zdravotnou starostlivosťou.

Predstavitelia stavovských a odborových organizácií tiež žiadajú odmeňovanie zdravotníckych pracovníkov na základe zákona vo všetkých zdravotníckych zariadeniach, zariadeniach sociálnych služieb a zariadeniach sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately bez diskriminácie.

Započítanie do odbornej praxe

Požiadavkou je aj započítanie času materskej dovolenky, rodičovskej dovolenky a práceneschopnosti do času odbornej praxe pre účely mzdového ohodnotenia. Podmienkou, ktorá by sa mala splniť, je zvýšenie počtu sestier a pôrodných asistentiek tak, aby bola zabezpečená kvalitná zdravotná starostlivosť pre pacienta, garantovať tieto počty zákonom a zaviesť trestnú zodpovednosť v prípade ich nedodržania.

Podľa prezidentky Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek Ivety Lazorovej je spomínaná deklarácia test zamestnancov v zdravotníctve, či sú ochotní pre zmenu niečo urobiť.

"Ak títo zamestnanci nebudú ochotní podpísať deklarácie, bude to svedčiť asi o tom, že nemajú snahu niečo zmeniť," doplnila. Ako dodala Lazorová, ak sa nezastabilizujú zdravotnícki pracovníci, nielen sestry, tak určite bude kvalita starostlivosti rapídne klesať.

Téme sa venuje reportérka Lucia Stráňavová, pozrite si reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy