Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Zdravie bude online. Doktori si o vás prečítajú z čipovej karty
Zdielať na

Zdravie bude online. Doktori si o vás prečítajú z čipovej karty

BRATISLAVA / Lekári už nebudú musieť pracne hľadať v dokumentoch informácie o zdravotnom stave, ale nájdu ich online, aj zo svojej obývačky. Pacienti budú vedieť, aké vyšetrenie absolvovali, jeho výsledky, alebo aj prehľad o užívaných liekoch. Každý Slovák bude môcť vlastniť elektronickú čipovú kartu, na ktorú budú lekári všetko zapisovať.

Výsledky laboratórnych testov, prehľad o užívaných liekoch, celá história vášho zdravotného stavu a návštevy u lekárov. To je elektronická  zdravotná karta. Každý Slovák bude mať mať vlastný prístup do systému, do svojho účtu.

"Akonáhle pacient vstúpi do ambulancie, identifikuje sa svojím elektronickým preukazom poistenca a tým pádom aj môže udeliť lekárovi prístup k údajom. Teda lekár si môže prezerať, aké máme ochorenia, aké sú naše alergie, kde sme boli ošetrení, aké lieky užívame," opisuje hovorca ministerstva zdravotníctva Peter Bubla.

eHealth

Pôvodne sa plánovalo, že projekt eHealth sa spustí ešte v roku 2010. No a medzi tým sa na ministerstve zdravotníctva vystriedalo niekoľko ministrov a stále nie je na konci. Teraz sa ale hovorí, že sa definitívne spustí v roku 2017. Ani tomu ale odborníci neveria.

"Som dlhodobo skeptický k tomu, že bude vôbec niekedy fungovať, nie že v roku 2017. Tak často sa to menilo za pochodu, že vo výsledku sa minuli peniaze, ktoré sa použili na budovanie systému. Zbytočne," myslí si Tomáš Szalay z Healthy Policy Institute.

Dotácia z eurofondov

Jednou z hlavných lekárok, ktorá ale v súčasnosti projekt testuje, je aj doktorka Helga Kajanová. Podľa nej bude nový systém výhodný nielen pre pacientov, ale aj pre lekárov.

"Budú mať prehľad o medikácii pacienta. Čiže nebudú pracovať iba s liekmi, ktoré oni predpisovali pacientom, ale aj špecialisti," vysvetľuje doktorka. Doteraz stál projekt eHealth na Slovensku 47 miliónov eur a pokiaľ by sa do konca roka neukončil a keďže ide o eurofondy, všetky tieto peniaze budeme musieť Bruselu vrátiť, a teda zaplatiť si to z vlastného.

O zdravotných čipových kartách spracoval reportáž redaktor Adam Zavřel:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy