Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Na Slovensku chýbajú špecialisti. Hrozí, že nás nebude mať kto liečiť
Zdielať na

Na Slovensku chýbajú špecialisti. Hrozí, že nás nebude mať kto liečiť

BRATISLAVA / Asi o 5 rokov budú pacienti aj v hlavnom meste a jeho okolí ťažko hľadať niektorých lekárov špecialistov. Väčšina z nich je už pred dôchodkom a ich čakárne sú beznádejne preplnené. Vhodných lekárov tak často musia pacientom hľadať samotné VÚC-ečky. Samozrejme, neveľmi sa im to páči a preto žiadajú okamžité riešenie.

Bratislavský samosprávny kraj opakovane upozorňuje na nedostatok lekárov – špecialistov v regióne. A hoci zdravotné poisťovne garantujú naplnenosť minimálne siete špecialistov zväčša nad sto percent, zúfalí pacienti sa čoraz častejšie obracajú práve na župu, aby im našla odborného lekára.

"Opakovane sa stretávame s tým, že vyšší územný celok, odbor zdravotníctvo, začína suplovať funkciu zdravotných poisťovní, čo sa týka poskytovania zdravotnej starostlivosti u špecialistov. Je to dlhodobý problém," priblížil lekár samosprávneho kraja MUDr. Valerián Potičný.

Pacienta neošetria

Ako dodal, pacient ktorý hľadá špecialistu, typu diabetológa, gastroenterológa, imunológa, buď vôbec nedostane u takého lekára termín, alebo mu povie, že ho vôbec neošetrí, alebo mu dá termín o dva mesiace, o tri mesiace, o štyri mesiace.

Pacienta lekár odmietne väčšinou s odôvodnením, že má vyčerpané všetky výkony predpísané alebo objednané u zdravotnej poisťovne. Zároveň zdôraznil, že je povinnosťou zdravotných poisťovní zabezpečiť svojim poistencom, ktorí platia zdravotné odvody, špecialistu.

Málo špecialistov

Najviac lekárov špecialistov chýba priamo v Bratislave v odboroch ortopédia, endokrinológovia, onkológovia a diabetológovia. V okresoch Pezinok a Senec chýbajú onkológovia, imunológovia a internisti. Problémom sú aj všeobecní lekári a pediatri odchádzajúci do dôchodku, ktorých nemá kto nahradiť.

Aj napriek deklarovanej viac ako stopercentnej naplnenosti minimálnej siete lekárov, ktorou sa poisťovne prezentujú, je v bratislavskom regióne pre pacientov stále problém zohnať lekára – špecialistu. Minimálna sieť poskytovateľov zdravotnej starostlivosti, ktorú stanovuje Ministerstvo zdravotníctva nariadením 640/2008 Z.z., je naplnená, no problémom sú nejasné pravidlá o umiestnení ambulancií.

Lekári pokope

Minimálna sieť lekárov totiž lekárom neurčuje miesto pôsobiska. Môže sa tak pokojne stať, že lekárov je dostatok, no všetci sídlia v jednej budove.

"Minimálnu sieť lekárov, teda počet špecialistov na jednotlivý kraj určuje ministerstvo zdravotníctva. Väčšinou sa stáva, že to naplnenie je také, ako je to predpísané. Problémom však je, že do tejto siete sa zarátavajú aj špecialisti, ktorí pracujú v nemocniciach a primárne sa venujú hospitalizovaným pacientom. To znamená, že napĺňajú tú minimálnu sieť, avšak tých lekárov špecialistov, ktorí sú priamo v teréne, tých je potom menej," dodal Valerián Potičný. 

Keď odíde do dôchodku špecialista v Malackách alebo Senci, je veľký problém ho nahradiť. Pozrite si reportáž Márie Ölvedyovej.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy