Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Zdravotníctvo o 50 rokov. Na Slovensku hrozí kolaps
Zdielať na

Zdravotníctvo o 50 rokov. Na Slovensku hrozí kolaps

BRATISLAVA / Na Slovensku sa neustále hovorí o možnom kolapse dôchodkového systému a to v súvislosti so starnutím obyvateľstva. Podobný kolaps podľa Inštitútu pre ekonomické a sociálne reformy hrozí aj zdravotníctvu.

Podľa Inštitútu pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO)by štát mal začať mysliet na to, z čoho bude zdravotníctvo financovať. Jedným z riešení je zaviesť v systéme spoluúčasť pacientov.

"Podľa našich výpočtov deficit v zdravotníctve narastie postupne do roku 2060 až na 2 percentá HDP," uviedol riaditeľ INEKO Peter Goliaš.

Neefektívny systém

Dlh v zdravotníctve tak vraj bude len o niečo nižší ako súčasná celková zadĺženosť našej krajiny. Jednou z hlavných príčin je neefektívny systém zdravotníctva ako aj narastajúci počet ľudí nad 65 rokov.

"Výrazne narastie podiel ľudí v dôchodkovom veku pričom títo ľudia majú vyššie náklady na zdravotnú starostlivosť," tvrdí analytik INEKO Matej Tunega.

"Riešenia nemožno odkladať," tvrdí šéf inštitútu. INEKO ich prinieslo niekoľko. Ani jedno sa Slovákom nebude páčiť. Počnúc možnosťou zvýšenia sadzby HDP, zvýšenia zdravotných odvodov, zníženia dôchodkov. 

Spoluúčasť pacientov

Najreálnejším riešením je zrejme spolúčasť pacientov. "Zavedenie spoluúčasti pacientov v ambulanciách nemocniciach a pri diagnostike," uviedol Tunega.

Aby sa zadĺženosť zdravotníctva zastavila, treba spolúčasť podľa inštitútu zaviesť už tento rok. Na úrovni 5 percent.

S tým, že by si pacienti mali siahnuť hlbšie do vrecka, nechce ministerstvo zdravotníctva ani len počuť. "Súčasná vláda odmieta akúkoľvek spolúčasť pacienta pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti," uviedol hovorca rezortu Peter Bubla.

WHO: peňazí je dosť

Rovnaký názor má aj riaditeľka Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) na Slovensku. Peňazí v rezorte je podľa nej dosť.

"Ak tomu tak nie je a stále máme informácie o zadlžovaní zdravotníctva, niekde sa stala chyba. Buď sa nesprávne prerozdeľujú peniaze alebo sa neefektívne využívajú," tvrdí Darina Sedláková.

Kozmetické úpravy

Ministerstvo tvrdí, že na tomto probléme pracuje. "Či už ide o posilnenie kompetencií všeobecných lekárov alebo zavádzanie iHealth, skracovanie čakacích dôb," dodal Bubla.

"Ak ministerstvo chce udržiavať tento systém pri živote iba s neefektívnymi kozmetickými úpravami, tak bude potrebovať stále viac peňazí," myslí si poslanec Viliam Novotný.

Pozrite si priloženú reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy