Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Zisky zdravotných poisťovní klesli, no nemocnice sú stále zadĺžené
Zdielať na

Zisky zdravotných poisťovní klesli, no nemocnice sú stále zadĺžené

BRATISLAVA / Zisky zdravotných poisťovní za rok 2014 klesli o 80 percent. Údajne za to môžu vyššie mzdy lekárov a viac peňazí pre nemocnice. Opak je ale pravdou. Nemocnice dlžia 430 miliónov eur.

V roku 2013 získali poisťovne 68 miliónov eur. O rok neskôr už len 13 miliónov.

"Všeobecná zdravotná poisťovňa dosiahla za minulý rok zisk viac ako 12 miliónov eur. Ako jediná zdravotná poisťovňa vracia všetky finančné prostriedky vrátane zisku späť do systému," uviedla hovorkyňa Všeobecnej zdravotnej poisťovne Petra Balážová.

Poisťovňa Dôvera sa nevyjadruje, lebo ešte nemá finálne čísla. Odložila si tiež svoju daňovú povinnosť.

Poisťovňa Union tvrdí, že za zlým hospodárskym výsledkom stoja štátne nemocnice.

"Tie v roku 2013 podali do Union zdravotnej poisťovne hromadné výpovede zmlúv," dodala hovorkyňa Judita Smatanová.

Niekde dali, inde vzali

Odborníci tvrdia, že za poklesom ziskov je zvyšovanie platov v nemocniciach. Lekári zvýšenie platu potvrdzujú, ale jedným dychom dodávajú, že im vzali osobné hodnotenia. "Takto sa postupovalo aj pri sestrách," dodáva predseda Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský.

Tohtoročné januárové zvyšovanie platov ale pokryté nie je. Nemocnice s poisťovňami stále rokujú. Ak sa nedohodnú, situácia bude kritická.

"Viem, že niektorí kontaktovali aj úrady práce," ozrejmuje Marián Petko z Asociácie nemocníc Slovenska.

Zadĺžené nemocnice

Zadlžovanie nemocníc teda pokračuje. Preto chce minister Čislák zisk poisťovní zrušiť, no podľa odborníkov to zdravotníctvu nepomôže.

"Dvanásť miliónov na 4 miliardovom obrate v zdravotníctve ukazuje, že zisk v poisťovniach rozhodne nie je ten problém v zdravotníctve, ktorý by bolo treba teraz v prvom rade riešiť," konštatuje Tomáš Szalay z Health Policy Institute.

Podľa odborníkov by sa minister mal zamerať na elektronické zdravotníctvo, systém DRG a určiť, čo je štandard a čo je pre pacienta nadštandard. Súčasný minister to ale vo svojom funkčnom období nestihne.

Zisky poisťovní za minulý rok poklesli, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy