Skoro jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Nemocnica čelí podozreniu, že po pôrode vzala matkám novorodencov
Zdielať na

Nemocnica čelí podozreniu, že po pôrode vzala matkám novorodencov

WASHINGTON / Američanka Melanie Gilmore tento rok v marci až po takmer 50 rokoch spoznala svoju matku Zellu. Tá si pritom myslela, že jej dcéra zomrela pri pôrode v roku 1965, ako jej to oznámili v dnes už nefungujúcej nemocnici v St. Louis.

Melanie ale nezomrela, bola len bez vedomia svojej matky daná k adopcii. Právnik Albert Watkins v tejto súvislosti vyšetruje, či podobne o svoje deti vtedy neprišli aj ďalšie matky a či sa v nemocnici neodohrávalo organizované nelegálne odoberanie detí chudobným černošským ženám, napísala agentúra Reuters.

Šikovní vnuci

Emotívny videozáznam okamihu, kedy Melanie svoju matku prvýkrát uvidela, si na serveri YouTube pozrelo už takmer 300 000 užívateľov internetu. Svoju babičku našli na Facebooku Gilmorovej deti potom, čo sa dozvedeli, že v rodnom liste ich matky je uvedené meno Zella Jackson. "Testy DNA následne potvrdili, že ide skutočne o matku a dcéru," uviedol Albert Watkins.

Ako americký právnik dodal, podobný priebeh od tej doby počul od viac než 20 černošských žien, ktoré v 50. a 60. rokoch porodili v rovnakej nemocnici. Konkrétne, že im zdravotné sestry vtedy povedali, že dieťa zomrelo, ale nedovolili im vidieť ich telo a tiež nedostali úmrtný list.

Neveria tomu

Podľa Watkinsa boli vtedy deti najskôr adoptované inými černošskými rodinami. Úrady v St. Louis preto už vyzvali, aby všetky podobné prípady preverili. Bývalí zamestnanci nemocnice neveria, že by sa niečo také u nich mohlo diať.

"Žiadna z mojich pracovníčok by nikdy nič také neurobila," uviedla bývalá vrchná sestra Helen Wallace, ktorá v nemocnici pracovala v rokoch 1947 až 1979.

Pozrite si dojemné video z prvého stretnutia matky s dcérou:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy