Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Zdravotné poisťovne zarobili o dve tretiny menej, ukázali nové čísla
Zdielať na

Zdravotné poisťovne zarobili o dve tretiny menej, ukázali nové čísla

BRATISLAVA / Zdravotné poisťovne zarobili podľa najnovších čísel o 70 percent menej ako v roku 2013. Vláde sa to zdá byť veľa, prišla s ďalším návrhom, ako zdravotným poisťovniam zisk zakázať.

"Je nemysliteľné, aby si nejaká súkromná poisťovňa, z toho spravila zisk," myslí si minister zdravotníctva Viliam Čislák.

Prepad zisku

Zisk zdravotných poisťovní za rok 2013 bol vysoký. Poisťovňa Dôvera v tomto roku zarobila via ako 46 miliónov eur. Teraz poisťovne hlásia prepad. Úradu pred dohľad nad zdravotnou starostlivosťou nahlasujú, že im zisky padli o 47 miliónov eur. 

Union je v strate takmer 9 miliónov. Viliam Čislák chce ústavným zákonom zakázať poisťovniam zisk. "Tu by bol na mieste aj ústavný zákon o tom, aby zdravotné poisťovne nemali zisk," tvrdí Čislák.

Zisk poisťovní za rok 2013:

TV JOJ

Smer potrebuje opozíciu

Na to, aby ústavným zákonom presadil Smer úplný zákaz potrebuje viac poslancov, ako má. Musí získať osem opozičných poslancov. Nádejne to vyzerá s Matovičovcami. "Ak to po dvoch rokoch myslí konečne vážne, kedykoľvek môže prísť a aj kávu mu urobím," tvrdí líder OĽaNO Igor Matovič.

Viliam Čislák chce s presadzovaním zákona začať čo najskôr. Presný termín ale nevie. "Vnímam to ako odpútavanie pozornosti od naozaj dôležitých problémov v zdravotníctve," tvrdí analytik Health Policy Institue (HPI) Tomáš Szalay.

Pozrite si priložené video:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy