Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Dlžíte poisťovni? Za lieky si zaplatíte
Zdielať na

Dlžíte poisťovni? Za lieky si zaplatíte

BRATISLAVA / Máte podlžnosti na zdravotných odvodoch? Podľa zákona vám poisťovne nemusia uhradiť plánované operácie, kúpele a zdravotnícke pomôcky. Po novom budú mať dlžníci problém aj v lekárni či u zubárov.

Ľudia dlžia zdravotným poisťovniam viac ako tristo miliónov eur. "Fyzické osoby u nás dlžia 80 miliónov eur a je to zhruba 70 tisíc dlžníkov," uviedol hovorca zdravotnej poisťovne Dôvera Branislav Cehlárik.

"Viac ako 340 tisíc dlžníkov a celková suma je viac ako 231 miliónov eur," tvrdí hovorkyňa Všeobecnej zdravotnej poisťovne Petra Balážová. "Päťdesiat miliónov eur od vyše viac ako 80 tisíc dlžníkov," uviedla hovorkyňa zdravotnej poisťovne Union Judita Smatanová.

Platené lieky a zubár

Všeobecná zdravotná poisťovnňa a poisťovňa Union svoje dlhy vymáhajú. Dôvera okrem vymáhania pripravila na dlžníkov iný bič. "V lekárni budú musieť zaplatiť lieky a u zubára za všetky také vyšetrenia, ktoré nesúvisia so záchranou života," dodal Cehlárik.

Ten, kto doteraz neplatil, bude všetky vyšetrenia platiť od 1. apríla. Dlh sa ale dá vyrovnať. V pobočkách poisťovne, v lekárni alebo ambulanciách. "Naťukáme si ho podľa rodného čísla. Ak zistíme, že je dlžník, tka ho vyzveme aby zaplatil. Ak je pacient ochotný to urobiť, recept dostane preplatený," uviedla lekárnička Vladimíra Gromová.

Splácať dlhy nechcú

Pacienti svoje dlhy splácať nechcú, tvrdí lekárnička. "Niektorí špekulujú, že ich dlh je väčší ako to, čo potrebujú zaplatiť v lekárni. Radšej zaplatia 5 eur za antibiotiká ako tisíceurový dlh voči poisťovni," dodáva Gromová.

Podľa informácií reportérky Márie Ölvedyovej sa v budúcnosti môže stať, že dlžníkov neošetria ani lekári špecialisti.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy