Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Prezident Kiska zaútočil na ministra zdravotníctva
Zdielať na

Prezident Kiska zaútočil na ministra zdravotníctva

BRATISLAVA / Prezident Andrej Kiska prijal ministra zdravotníctva Viliama Čisláka, ktorý hodnotil stretnutie ako veľmi priateľské. Hlava štátu ho napriek tomu ostro kritizovala. Čislák sa voči kritike ohradil.

Podľa ministra zdravotníctva Viliama Čisláka bolo stretnutie u Andreja Kisku priateľské. "Pán prezident chcel vedieť v akom štádiu sú šetrenia čo sa týka Piešťan, čo sa týka kuchýň," uviedol Čislák.

Andrej Kiska nešetril výhradami voči rezortu zdravotníctva - chýbajú mu opatrenia. Okrem iného také, ktoré by zastavili netransparentné a neefektívne nakladanie s peniazmi v zdravotníctve.

Po stretnutí s Čislákom Kiska konštatoval, že od neho nepočul absolútne žiadne opatrenia, ktoré by v tomto smere prijal a ani termín, kedy takéto opatrenia prijme.

Nedôvera ľudí

Nedôvera ľudí je podľa prezidenta veľká. Očakávajú, že zakročí proti netransparentnému narábaniu s verejnými zdrojmi v zdravotníctve.

Kiska pozval Čisláka na stretnutie, aby sa dozvedel, čo sa v zdravotníctve mení a čo ešte plánuje meniť za rok, ktorý zostáva do volieb. Podotýka, že i keď nemôže hovoriť ministrovi, čo má robiť, môže sa aspoň pýtať, čo sa bude robiť, aby sa zdravotníctvo mohlo starať o to, čo je jeho jedinou a hlavnou úlohou, teda liečiť ľudí.

Kisku zaujíma, čo minister mieni robiť s tým, že máme zlú atmosféru medzi pacientmi a lekármi, či so sťažnosťami lekárov na neprehľadné pomery, ktorí hovoria dokonca o zdravotníckej mafii. Pýta sa, prečo stále na Slovensku nie je implementovaný DRG systém (platba za diagnózu), pripomína pritom, že ho majú všetky ostatné krajiny Európskej únie.

Čislák stretnutie označil za priateľské:

SITA

Chýbajú štandardné postupy

Prezident poukázal aj na to, že nemáme zavedené štandardné diagnostické a liečebné postupy, ktoré sú bežné v iných štátoch. "Ani dnes som nepočul odpoveď na otázku, dokedy ten problém vyriešime," konštatoval Kiska.

Kiska chcel vedieť aj to, prečo sa nedokáže na základe tisícov údajov z ministerstva zdravotníctva, štátnej zdravotnej poisťovne ako aj ďalších štátnych inštitúcií vytvoriť, zaviesť a zverejňovať transparentné hodnotenie kvality, nákladov a efektívnosti jednotlivých poskytovateľov.

Tieto informácie by podľa hlavy štátu okrem iného umožnili verejnosti kontrolovať, ako sa nakladá s peniazmi, ktoré od nej vyberie štát. Kiska konštatuje, že takýchto otázok je ešte veľa. "Zdravotníctvo je veľmi zložitý organizmus a jedno rozhodnutie ani nezvýši jeho kvalitu, ani nezavedie poriadok. Základná a najdôležitejšia otázka ale je, či k tomu vôbec smerujeme," povedal Kiska. Konštatoval, že záleží len na ľuďoch, ktorí sú vo vedení, či na to, aby takéto pravidlá zaviedli, majú predpoklady, a či to vôbec chcú.

Piešťanské CT

Prezident neopomenul ani kauzu piešťanského CT prístroja, pre ktorú odišla Čislákova predchodkyňa Zuzana Zvolenská. "Pred niekoľkými dňami sa stalo niečo, čo urobilo z personálnych zmien spred štyroch mesiacov len gesto, ak nie rovno politické divadlo. Minister zdravotníctva totiž verejnosti pred pár dňami oznámil, že udalosti, vďaka ktorým sa koncom minulého roka stal ministrom, boli vraj len pseudokauza a bežný biznis," konštatoval prezident SR.

Čislák po stretnutí v prezidentskom paláci konštatoval, že sa snaží o transparentnosť v zdravotníctve. Nateraz podľa neho zbierajú relevantné údaje z nemocníc na to, aby mohli prijať opatrenia, sú však podľa neho veci, ktoré ovplyvniť nemôžu.

"My ťažko môžeme ovplyvniť to, aby nejaký dodávateľ alebo výrobca napríklad CT sa hlásil do súťaže niekedy priamo, niekedy cez sprostredkovateľa, alebo cez dodávateľa," uviedol minister zdravotníctva Viliam Čislák. "Samozrejme, bol by som veľmi rád, ak by ponuky pre naše zariadenia boli čo najnižšie a v podstate takýmto spôsobom aj vediem debatu s našimi riaditeľmi," dodal Čislák.

Podľa ministra, čo sa týka nákupu CT prístroja v Piešťanoch, v tejto chvíli nemajú žiaden záver zo šetrenia. Na margo jeho vyjadrenia o pseudokauze len konštatoval, že sa vyjadroval iba k cene CT prístroja. Za bežný obchod podľa jeho slov označil len cenový rozdiel.

Ako tvrdí, k prípadu sa musia vyjadriť a dať konečné stanovisko orgány, ktoré ho prešetrujú. Minister prezidenta informoval aj o novej nemocnici, či o legislatíve, ktorá má upravovať odmeňovanie zdravotníkov.

Dedičstvo problémov

Viliam Čislák sa voči kritike Andreja Kisku ohradil. "Nemilo ma prekvapilo zjavne vopred pripravené mediálne vystúpenie prezidenta SR Andreja Kisku, ktoré nezodpovedalo obsahu dnešného nášho osobného stretnutia," uviedol Čislák. 

Podľa jeho slov zdedil rezort ako 25 ročné dedičstvo problémov. Je to téma, ktorú verejnosť vníma veľmi citlivo. 

V prezidentskom paláci bola Lucia Stráňavová:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy