Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Úplatky a dary v iných krajinách sú nonsens
Zdielať na

Úplatky a dary v iných krajinách sú nonsens

BRATISLAVA,LOS ANGELES, LONDÝN / Zdravotníctvo je naďalej považované za oblasť s najviac rozšíreným úplatkárstvom. Takéto sú najnovšie výsledky prieskumu agentúry Focus. Téma darov a úplatkov pre lekárov u nás rozpútala nekonečné diskusie. Kým Slováci stále hľadajú odpoveď, v mnohých krajinách ju už našli.

"Ja sa nemienim sústreďovať na nepodstatné úplatky, ktoré nebránia fungovaniu zdravotného systému. Finančné dary sú najlepšie dary," nechal sa počuť lekár Peter Lipták. Vyjadrenia doktora Liptáka rozpútali diskusiu v celej spoločnosti.

Zisťovali sme ako dary vnímajú ľudia v rôznych krajinách sveta. Na našu otázku lekári i pacienti odpovedali, že si niečo podobné nevedia ani len predstaviť.

Okamžitá výpoveď

Slovák Richard žije v Rakúsku a dlhé roky pracuje rôznych krajinách EÚ. Z celej diskusie o daroch a úplatkoch je v nemom úžase. "Ani mu nenapadne či to je Nemec, Rakúšan, Luxemburčan, Belgičan, Holanďan, platiť ešte niečo navyše. Je si vedomý, že platí nemalé peniaze a za to by mal dostať niečo adekvátne, na nejakej úrovni v tej danej krajine," hovorí Richard.

V Nemecku by lekár, ktorý by prijal úplatky, musel minimálne okamžite opustiť svoje pracovisko. "Čo ale robia pacienti je, že dajú 5 - 10 eur do spoločnej kasy, ktorá je pre sestry a lekárov. Z toho raz do roka idú spolu napríklad na vianočný večierok. Ale nejaký úplatok? Nie," povedal lekár Jozef Odráška.

Úplatkárstvo existuje

Rovnaké skúsenosti majú aj ľudia v zámorí.  "Bola som u doktorky a nič neočakávala a ani nechcela. Ľudia taktiež nenosia sladké, alkoholické či finančné dary. Doposiaľ som sa s tým stretla iba na Slovensku," tvrdí Slovenka žijúca v Austrálii.

Podľa najnovšieho prieskumu agentúry FOCUS pre Transparency International čísla ukazujú, že až 95 percent Slovákov si myslí, že úplatkárstvo v zdravotníckom sektore existuje a takmer dve tretiny považujú úplatky v zdravotníctve za veľmi rozšírené.

Ako to vyzerá s darmi v ďalších krajinách, zisťovala redaktorka Táňa Slivková:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy