Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Lipták a korupcia? Aj Al Capone šiel sedieť za dane
Zdielať na

Lipták a korupcia? Aj Al Capone šiel sedieť za dane

Zdroj: ISIFA

BRATISLAVA / Kontroverznému lekárovi Petrovi Liptákovi, ktorý verejne obhajoval úplatkárstvo v zdravotníctve, polícia korupciu nepreukáže.

Lipták šokoval odbornú verejnosť aj obyčajných ľudí po tom, ako v médiách prezradil, že od svojich pacientov berie peniaze len tak. Hovorí, že aj od chudoby berie finančné dary, ktorými si financuje svoju ambulanciu.

Prominentný doktor je buď "samovrah“ alebo dobrodruh. Človek, ktorý si uvedomuje dôsledky svojho konania, verejne v médiách neobhajuje ľudí podozrivých z korupcie a uplatkárstva. Ani jedným dychom nedodá, že branie peňazí za protislužbu považuje ako lekár za normálne, keďže pacient za svoje peniaze nakoniec dostane to, čo beztak dostať má.

Vo svojej reakcii na kauzu Fischer pre Nový Čas Lipták vyhlásil, že v konaní renomovaného kardiochirurga nevidí žiadny problém. Vôbec toho na na verejnosti už narozprával dosť, no polícia je napriek tomu v žalostnej "dôkaznej situácii“.

Vyšetrovatelia Národnej protikorupčnej jednotky Liptákovi pravdepodobne nebudú mať ako dokázať korupčné konanie. To, že prijíma vecné dary, ako všeobecný lekár platený primárne zo zdravotných poisťovní, je z pohľadu trestnoprávnej roviny zložitá téma s viacerými otáznikmi. 

Je súkromný lekár. V tom má šťastie. Dary, aj keby išlo naozaj o drahé umelecké diela či iné hodnotné predmety, Lipták ako dar prijať mohol. Napríklad od spokojného pacienta na konci roka, na upevnenie vzťahov a priateľstva.

Lekár navyše neustále upravuje svoje výroky, ako obrazy či iné nefinančné dary získal. Už z toho je jasné, že svoje tvrdenia prispôsobuje vývoju kauzy. No s tým sa vyšetrovateľ ešte ľahko vysporiada. Napríklad aj predvolaním podozrivej osoby na výsluch. Vyšetrovateľ z protikorupčnej jednotky už Liptáka vypočul.

Môžeme predpokladať, že nadobudnutie obrazov, váz či iných vecí pred vyšetrovateľom NAKA vysvetľoval Lipták inak, ako v médiách.

Po výsluchu pán doktor vyhlásil, že sa teraz nachádza "v predsieni obvinenia“. Takto svoju situáciu pochopil Lipták. Policajný vyšetrovateľ, aj po jeho výsluchu a iných úkonoch, o ktorých polícia verejne nehovorí, je teraz vo fáze, keď si svoje zistenia musí vyhodnotiť a rozhodnúť sa, ako ich pomenuje.

Je pravdepodobné, že práca policajtov, ktorí pracujú na prípade Lipták aj na základe svojej úradnej povinnosti, skončí začatím trestného stíhania "vo veci“. A to najskôr pre krátenie dane a poistného. S hrozbou trestu od jedného do piatich rokov. Do úvahy však pripadá aj peňažný trest.

Ak je to tak, ako to vyplýva z medializovaných informácií a tvrdení samotného Liptáka, ktorý je aktívny aj na internete, že "peňažné dary“ od pacientov v sumách tisícok eur prijímal formou z ruky do vrecka a nič navyše, môže to vyšetrovateľ vyhodnotiť ako daňový delikt. Pán doktor totiž nepochybne mal povinnosti, ktoré mu z prijímania finančných darov vyplývali aj ako fyzickej osobe.

Ani v prípade preukázania viny by asi Lipták nedostal tvrdší trest, ako pokutu vo výške pár stoviek eur. V súčasnom stave vyšetrovania má naozaj veľký priestor na kľučkovanie.

Súvisiace články