Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Úplatky sú chybou systému, hovorí o zdravotníctve uznávaný lekár
Zdielať na
Krimi

Úplatky sú chybou systému, hovorí o zdravotníctve uznávaný lekár

BRATISLAVA / Kauza závažného obvinenia špičkového kardiochirurga Viliama Fischera z brania úplatku pobúrila odbornú verejnosť. Rovnako aj výrok jeho kolegu, všeobecného lekára Petra Liptáka. Jeho slová podľa niektorých navodzujú dojem, že je branie úplatkov od pacientov legitímne.

Peter Lipták sa pre denník Nový čas na margo kauzy vyjadril, že nemá problém s tým, ak obvinený lekár zobral od príbuzných chorej ženy peniaze.

"Ak pán Fischer za tie peniaze poskytol službu, ktorú mal poskytnúť, tak s tým nemám problém. Lekár musí veľakrát posunúť peniaze ďalej, aby zabezpečil starostlivosť a prístroje," vyhlásil.

Slová z úst riaditeľa sekretariátu Slovenskej spoločnosti a všeobecného praktického lekárstva podľa mnohých navodzujú dojem, akoby branie úplatkov od pacientov bolo legitímne.

Sám lekár v tom nevidí problém. Liptákove vyjadrenie nepovažuje za problém ani prezident tejto spoločnosti Peter Makara.

"Pochopil som to tak, že ak sa v zdravotníctve strácajú peniaze a pacienti sú na čakacích listoch, tak situácia ich núti aj k takému konaniu," vyhlásil Makara.

Pozrite si rozhovor s Petrom Liptákom:

Šokované ministerstvo

Zatiaľ, čo šéfovia tejto súkromnej odbornej spoločnosti majú v prípade obvinenia špičkového kardiochirurga na branie úplatkov takýto názor, ministerstvo zdravotníctva slová Petra Liptáka šokovali.

"Vyjadrenie lekára považujeme za odsúdenia hodné. Je to po prvýkrát, keď lekár pod svojim menom priznáva, že branie úplatkov je legitímne. Toto musíme odsúdiť,"
tvrdí hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Čižmáriková.

Slovám o braní úplatkov nerozumie ani prezident Slovenskej lekárskej spoločnosti Peter Krištúfek. "Beriem to len ako názor súkromnej osoby, keďže Lipták bol zo Slovenskej lekárskej spoločnosti pred časom vylúčený," povedal.

Nesprávny výklad?

Podľa expertky na trestné právo Lucie Kurilovskej sú slová Petra Liptáka závažné. "Myslím si, že na základe tohto konkrétneho vyjadrenia by orgány činné v trestnom konaní mali začať konať. To znamená preveriť všetky skutočnosti výsluchom," potvrdila.

Sám Peter Lipták odmieta, že by niekedy úplatok zobral. "Ja nemôžem dostať úplatok, ja som ambulantný lekár," vysvetlil.

Pozrite si reportáž:

Doktor Peter Lipták poskytol televízii JOJ aj písomné stanovisko, ktoré uverejňujeme v plnom znení:

1. Je podľa Vás branie úplatkov v zdravotníctve bežné alebo výnimočné?
Podľa môjho názoru je táto naša spoločnosť organizovaná na princípoch morálneho rozkladu. Okrem iného jeden z jej hlavných princípov je princíp dvojitej morálky. Napriek tomu, že celá sa riadi svätými trhovými princípmi, po lekároch sa stále vyžaduje aby dodržiavali morálny kódex budovateľov komunizmu. Myslím si, že táto dvojtvárnosť dnes nemusí vyhovovať každému. V spoločnosti kde sa legálne každoročne zo zdravotníctva presmeruje cez neefektivitu v nákupe služieb a vybavenia nemocníc viac ako 2 mld Euro z odvodov pacientov,  tak tieto peniaze potom pacientom každý rok chýbajú. Je potom logické, že keď sa pacienti v takomto nedofinancovanom systéme cítia právom v ohrození,  tak sa usilujú zaplatiť si svojho lekára priamo bez medzičlánku poisťovní.

2. Je branie úplatkov niečim ospravedlniteľné?

Lekári nie sú iniciátormi ani organizátormi tohto systému, ale sú spolu s pacientmi  jeho obeťou. Ospravedlňovať by sa mali podľa môjho názoru politici, ktorí toto všetko svojim pacientom a lekárom spôsobujú.

3. Čo je a čo nie je vlastne úplatok?

Buďme realistami a preto by som sa skôr opýtal: Je dnes úplatok pozitívum alebo negatívum? V dnešnom slovenskom  zdravotníctve, kedy klasický úplatok  častokrát doslova zachraňuje životy  by som bol pri jeho hodnotení aj z morálneho hľadiska opatrný. Ľudia si radi priplatia, ale potom chcú dostať maximálne možnú kvalitu aj v tej dnešnej biede. “Oklam ma na cene ale nie na kvalite.”  To je častokrát ich apel na svedomie lekára. Bohužiaľ až sem sa dnes posunula morálka aj v zdravotníctve. Ale je to vždy lepšie než keby pacienti a ich rodiny nemali mať už žiadnu možnosť.

Peter Lipták, všeobecný lekár

Zdielať na

Najčítanejšie správy