Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Prijímanie peňazí je normálna vec. Lekár Lipták šokoval verejnosť
Zdielať na
Krimi

Prijímanie peňazí je normálna vec. Lekár Lipták šokoval verejnosť

BRATISLAVA / Nielen známy kardiochirurg Viliam Fischer je obvinený z brania úplatku. Generálny prokurátor chce preveriť aj Petra Liptáka, ktorý je tiež podozrivý z korupčného správania.

Prípad korupcie profesora Fischera začala polícia vyšetrovať v stredu, keď na linku 158 zavolala nahnevaná rodina nebohej pacientky a oznámila, že známy kardiochirurg od nich vzal niekoľko úplatkov za urýchlenie termínu operácie a za ďalšiu zdravotnú starostlivosť.

Peniaze chceli naspäť

Policajti Fischera obvinili v rekordne krátkom čase - deň po ohlásení korupcie. To naznačuje, že dôkazy proti profesorovi sú dostatočne závažné. Podľa našich informácii závažnejšie, ako to v podobných prípadoch býva.

Polícia s lekárom obvinila aj štyroch členov rodiny, ktorí ho mali podplácať. To znamená, že rodina s políciou nespolupracovala od začiatku - najskôr podplácali a až keď žena zomrela, chceli peniaze späť a obrátili sa na políciu.

Slová spôsobili šok

Generálna prokuratúra momentálne preveruje aj lekára Petra Liptáka. Ten je tiež podozrivý z korupčného správania. Polícia a prokuratúra už v tejto veci koná.

Pozrite si rozhovor s Petrom Liptákom:

Slová vedúceho funkcionára jednej z najväčších odborných lekárskych spoločností vyvolali šok. Okrem generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára pobúrili aj hlavnú odborníčku pre všeobecné lekárstvo. Vyjadreniami sa zaoberá už aj polícia. 

Niektorí pacienti nepochybujú o tom, že ich doktor úplatky neberie. Podľa nich len otvorene a nahlas povedal to, čo je o úplatkoch v zdravotníctve verejným tajomstvom už dlhé roky. Svojimi výrokmi pobúril niektorých politikov. Pozrite si ich reakcie v reportáži.

Úplatok popiera

Keď už od vás niekto úplatok chce, mali by ste okamžite kontaktovať políciu. V tomto prípade nebude hroziť trestné stíhanie potenciálnemu podplácačovi.

"Človek, ktorý úplatok poskytne, je tiež trestne zodpovedný. To znamená, že je dobré konať už keď si niekto úplatok vyžiada a podať trestné oznámenie," vysvetľuje odborníčka na trestné právo Lucia Kurilovská.

Polícia potom môže konať. Rovnaký postup platí aj pre lekára. Pokiaľ mu niekto ponúkne úplatok, mal by sa neodkladne obrátiť na políciu. "Je dobré podať trestné oznámenie, inak sa to môže obrátiť proti vám," vystríha Kurilovská.

Profesor Fischer prijatie úplatku tritisíc eur popiera. Na policajnom zbore sa nepriznal a odmietol vypovedať.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy