Oblačno
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Hydina aj peniaze? Kardiochirurga Viliama Fischera obvinili z korupcie
Zdielať na

Hydina aj peniaze? Kardiochirurga Viliama Fischera obvinili z korupcie

BRATISLAVA / Polícia obvinila známeho kardiochirurga a neúspešného kandidáta na prezidenta Viliama Fischera z brania úplatku. Informáciu pre TV JOJ potvrdil šéf Národnej protikorupčnej jednotky Róbert Krajmer. Prípadom sa začali zaoberať v stredu, keď sa rodina, ktorá mala peniaze vyplatiť, sama obrátila na políciu. Zavolala na linku 158.

Kardiochirurg, ktorý sa dostal do povedomia verejnosti prvou transplantáciou srdca na Slovensku i neúspešnou prezidentskou kandidatúrou, je obvinený z brania úplatku vo výške 3 000 eur. Okrem hotových peňazí nepohrdol ani hydinou.

Operácia mimo poradia

Informácie redakcie KRIMI potvrdil riaditeľ Národnej protikorupčnej jednotky Róbert Krajmer. "Vyšetrovateľ vzniesol obvinenie za to, že uprednostnil operačný zákrok mimo poradia," povedal televízii JOJ.

Prípadom sa zaoberajú od stredy. V budove Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb malo dôjsť k incidentu. S obvineným lekárom sa mala pohádať rodina z okolia Nitry, ktorá sa v ten deň dozvedela, že ich mama zomrela.

Dcéra nebohej: Vylepila som mu!

"Úplatky pýtal vopred. S tým, že o mamičku bude postarané čo najlepšie," povedala štábu TV JOJ dcéra nebohej ženy. "Prvýkrát som mu dala 1 000 €, potom 800 € a potom 1 200 €," dodala. Rodina tvrdí, že okrem peňazí dávali lekárovi aj spomínanú hydinu.

Pozrite si časť rozhovoru dcéry nebohej ženy:

Dcéra nebohej v rozhovore s reportérom KRIMI priznala, že v návale emócií kardiochirurgovi "vylepila facku". Viliam Fischer mal následne vrátiť časť úplatku, a to 800 eur. Polícia obvinila aj členov rodiny, ktorí mali peniaze vyplácať.

Obvinenému lekárovi hrozí v prípade dokázania viny osem rokov.

Uznávaný lekár

Obvinený lekár je docentom kardiochirurgie. V marci 1998 zrealizoval prvú úspešnú transplantáciu srdca na Slovensku. Pôsobil aj v zahraničí.

Viliam Fischer bol prednostom Kliniky srdcovej chirurgie Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb a je vedúcim katedry srdcovej chirurgie na Slovenskej zdravotníckej univerzite.

Ja a úplatky? Svinstvo!

Kardiochirurg dostal v minulosti o korupcii priamu otázku od Karola Sudora, v rozhovore, ktorý publikoval denník SME. "Opýtam sa teda priamo – vzali ste ako lekár niekedy úplatok?" pýtal sa redaktor.

"Nie. Mám množstvo priateľov, ale aj neprajníkov, lebo na Slovensku sa, žiaľ, úspech nenosí. To je moja odpoveď. Väčšie svinstvo som v živote nepočul, moja mama sa v nebi otáča. Také tvrdenie je svinstvo, ktoré nemá páru,“ reagoval dnes už oficiálne obvinený lekár Viliam Fischer.

Celému prípadu sa venuje redaktor David Mimra:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy