Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Trinásť podnikateľov a úradníkov uviazlo v rukách polície
Zdielať na

Trinásť podnikateľov a úradníkov uviazlo v rukách polície

BRATISLAVA / V prípade úplatkárskej kauzy, do ktorej sa zaplietla aj bývalá hokejová hviezda René Pucher, obvinila polícia aj ďalších dvanásť ľudí. Vyšetrujú ich pre čachre s eurofondami, pri ktorých utrpel škody aj štátny rozpočet. Pochybné projekty financovali tri ministerstvá.

V štyroch prípadoch figuruje tá istá stavebná firma. Jej konateľom je občan Francúzska. Ďalšími obvinenými v kauze sú zväčša štátni alebo obecní úradníci.

Družstevná pri Hornáda: kanalizácia

Výstavba kanalizácie v Družstevnej pri Hornáde mala stáť 12,6 milióna eur. Prostriedky na projekt malo zabezpečiť ministerstvo pôdohospodárstva.

Nitky vedú k jednému zo zamestnancov. Ten si mal vypýtať úplatok za dodatok k zmluve o dielo.

Stavebná firma podľa informácií TV JOJ deklarovala nezrealizovateľné dodávky prác a služieb. Časť peňazí ministerstvo životného prostredia uhradilo.

Bývalý starosta, ktorý mal podpisovať faktúry a podsúvať ich ministerstvu na preplatenie, si nie je vedomý, že by sa niečoho dopustil.

"Podarím sa s právnikom," reagoval bývalý starosta Andrej Sabol.

Ak mu vinu dokážu, hrozí mu trest až dvanásť rokov za mrežami.

Prešov: rekonštrukcia základnej školy

Financie pre základnú školu na Májovej ulici v Prešove malo zabezpečiť ministerstvo pôdohospodárstva. Firme už uhradilo 400 tisíc eur. Momentálne sú stavebné práce na škole prerušené.

V tejto kauze je obvinený aj známy slovenský hokejista a bývalý viceprimátor Prešova René Pucher. Od stavebnej firmy mal prebrať 10 tisíc eur.

Pucher mal na mestskom zastupiteľstve zabezpečiť, aby sa v pozastavených prácach pokračovalo. Firma následne mala dať tisíc eur ešte aj komisii, aby si pokračovanie prác potvrdila.

Primátorka Andrea Turčanová rešpektuje prezumpciu neviny. Počká si na závery vyšetrovania.

Smižany: revitalizácia centra

Revitalizácia centra v Smižanoch mala prebehnúť cez verejné obstarávanie za 1,9 milióna eur. Na realizáciu verejného obstarávania bola dohodnutá externá služba odborníčky na túto problematiku.

"My spolupracujeme s viacerými. Ponúkla sa nám ja ona, že urobí verejné obstarávanie. Z tohto dôvodu sme s ňou vstúpili do zmluvného vzťahu," uviedol starosta Michal Kotrady.

Ľubica T. z Prešova, ktorá je konateľkou firmy na verejné obstarávanie sa mala dohodnúť so stavebnou firmou, že zákazku vyhrá. Najskôr žiadala úplatok 20 percent, neskôr päť percent a ku koncu vyjednávania tri percentá.

Prešov: rekonštrukcia areálu Fakulty manažmentu 

Rekonštrukcia areálu Fakulty manažmentu Prešovskej univerzity malo pod patronátom ministerstva školstva. Oprava mala stáž 720 tisíc eur.

V tomto prípade sa faktúrovali najmä práce, služby a tovary. Tie sa ale nikdy neuskutočnili.

Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy