Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
V európskom rozpočte chýba 26 miliárd. Krajinám sa nepáči, že musia prispievať
Zdielať na

V európskom rozpočte chýba 26 miliárd. Krajinám sa nepáči, že musia prispievať

Zdroj: SITA

BRATISLAVA / V európskom rozpočte chýba 26 miliárd eur. Môžu za to štáty, ktoré si neplnia svoje záväzky. Najväčšími dlžníkmi sú Veľká Británia, Francúzsko a Taliansko. Tieto krajiny totiž viac do spoločného balíka dávajú, ako z neho dostávajú. A to sa im už veľmi nepáči.

Brusel má pre chýbajúce peniaze nevyplatených množstvo faktúr za miliardy eur. Pri zostavovaní rozpočtu pritom tieto peniaze sľúbil, ale niektoré krajiny ich jednoducho neposlali.

Museli brať úvery

S peniazmi sa pritom počítalo. Mnohé obce na Slovensku napríklad za sprisľúbené peniaze nechali zrekonštruovať školy, obnovili námestia či parky. Lenže potom neskôr im peniaze neprišli včas, a tak si museli dočasne brať úvery a pôžičky až do času, kým im neprídu sľúbené eurofondy.

Ohrozený  Erasmus

Tento problém sa opakuje stále častejšie. Ohrozený je napríklad aj študentský program Erasmus, kam neprišlo toľko peňazí, ako malo. Podľa europoslancov za to môžu jednotlivé členské štáty, ktoré si jednoducho neplnia svoje záväzky.

Už aj nový šéf Európskej komisie Juncker začína veľmi tvrdo apelovať na ministerstvo financií jednotlivých členských štátov, aby poslali peniaze a splnili si tak svoje záväzky.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy