Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Dôchodcovia si prilepšia, začnú sa vyplácať dôchodky z II. piliera
Zdielať na

Dôchodcovia si prilepšia, začnú sa vyplácať dôchodky z II. piliera

Zdroj: ISIFA

BRATISLAVA / Tisícky slovenských dôchodcov budú môcť historicky po prvý raz požiadať o vyplácanie svojich nasporených peňazí z druhého piliera. Mesačne si tak prilepšia o šesť až osem percent z výšky dôchodku, teda o niekoľko desiatok eur. Na prvý pohľad sa to možno zdá byť málo, dôvodom ale je len desaťročná existencia tohto systému na Slovensku.

Populácia na Slovensku starne a vyplácať dôchodky bude stále zložitejšie. Už teraz je situácia takmer neudržateľná. "Dôchodkový systém je v hlbokej strate," tvrdí ekonomický analytik INESS Radovan Ďurana.

Na 100 pracujúcich 70 dôchodcov

"V horizonte päťdesiat rokov bude na sto pracujucich Slovákov pripadať sedemdesiat dôchodcov," uviedla analytička Poštovej banky Dana Vrabcová.

Jedným zo spôsobov ako sa na starobu pripraviť, je šetriť si na dôchodkových účtoch. V druhom pilieri si v súčasnosti sporí okolo poldruha milióna Slovákov a približne tri tisícky z nich budú môcť od nového roka požiadať o vyplatenie dôchodku.

Tri alternatívy

Nie je však isté, či túto možnosť využijú. Vybrať si totiž môžu z troch alternatív: buď si nechajú peniaze na dôchodkovom účte, požiadajú o vyplácanie ročných výnosov alebo im komerčná poisťovňa bude mesačne vyplácať takzvanú anuitu.

"Ak by som bol v situácii odchodu do dôchodku, počkal by som si, aké štedré budú poisťovne," hovorí Ďurana.

Popri Sociálnej poisťovni budú totiž dôchodok z druhého piliera vyplácať práve komerčné poisťovne. Koľko to bude záleží najmä na dĺžke sporenia a výške platu. "Priemerný Slovák je schopný si usporiť rázovo 27 tisíc eur," hovorí predseda Asociácie Dôchodcovských správcovských spoločností Stanislav Žofčák.

Na štát sa neoplatí spoliehať

Ak správcovská spoločnosť túto sumu v rôznych fondoch ešte zhodnotí, môže byť podstatne vyššia. "V rámci asociácie interval zhodnocovania je širší od troch do dvadsiatich percent," dodal Žofčák.

Spoliehať sa na dôchodok od štátu sa neoplatí. Momentálna situácia je totiž taká, že keď si nebudeme na starobu šetriť, o niekoľko desaťročí budeme našim starým rodičom závidieť ich dnešné dôchodky.

Podľa všetkého sa bezpečnosti II. piliera netreba obávať. Čím dlhšie sporenie, tým citeľnejší efekt. "Kontrola Dôchodkových správcovských spoločností je na niekoľkých úrovniach. Znamená to, že tam nehrozí ani zlyhanie ľudského faktora," dodal Žofčák.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy